Românii care au card de energie trebuie să țină evidența exactă a sumelor rămase. Din fericire, acest lucru nu este deloc dificil și orice poate s-o facă, urmând câțiva pași simpli.

Toți cei care au card de energie trebuie să știe

Soldul cardului poate fi aflat prin urmarea unor pași simpli. Prima modalitate este prin dovada serviciilor de mandat poștal care are înscris soldul după fiecare plată efectuată de beneficiarul sprijinului, inclusiv în cazul în care plata s-a realizat prin intermediul poștașului, la domiciliul beneficiarului.

A doua modalitate este prin accesarea site-ului Poștei Române pentru afișarea electronică a soldului. Astfel poate fi accesat o aplicație în care sunt introduse datele personale pentru a afla care este suma rămasă pe cardul de energie.

Amintim că beneficiarii cardurilor pot face plățile până la data de 31 martie 2024. Adrian Câciu a oferit mai multe informații despre acest subiect. Ministrul fondurilor europene a explicat că valabilitatea cardurilor a fost prelungită până la data de 31 martie 2024.

Astfel, gospodăriile vulnerabile vor avea resursele necesare pentru a trece cu bine și peste iarna care începe, a subliniat el.

„În urma discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene am obținut acordul prelungirii valabilității cardurilor de energie de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024. În acest sens, în aceste zile, inițiem demersurile de modificare a legislației naționale pentru ca acest acord să fie rapid implementat. Compensarea prețurilor la energie este o măsură importantă prin care asigurăm sprijin familiilor vulnerabile și ne menținem angajamentele luate, așa cum e normal”, a explicat Adrian Câciu.

Cardurile de energie au mai multe utilizări

De asemenea, cardurile de energie au mai multe utilizări. Acestea acordă beneficiarilor posibilitatea achitării facturilor curente sau restante pentru energie electrică și numai. Este vorba despre următoarele:

  • energie electrică;
  • energie termică în sistem centralizat;
  • butelie cu GPL;
  • propan pentru încălzire, cu mențiunea că este exclusă butelia GPL butan pentru uz casnic;
  • păcură, peleți și alte materiale doar pentru încălzire, precum apă geotermală, cărbune sau brichete rumeguș;
  • gaze lemne pentru foc.

În ultimul caz, este vorba despre lemn rotund și despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cum, resturi de lemn sau tocătură provenită din lemn.

Amintim că următoarele persoane beneficiază de cardurile de energie:

  • pensionari cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv;
  • pensionari de invaliditate cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv;
  • persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2.000 de lei, inclusiv;
  • familiile cu alocație de susținere;
  • familiile/persoană cu ajutor social, unde media venitului lunar pe fiecare membru de familie nu poate depăși 2.000 de lei.