Noua lege privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole, pritocită de Guvern şi urmând să intre în vigoare începând de la 1 ianuarie 2014, prevede cea mai mare amendă care s-a dat vreodată unei persoane fizice: 500.000 de lei. În anumite situaţii, amenda poate fi chiar şi de ordinul a câtorva milioane de lei.

Sancţiunea este prevăzută în priectul de lege pentru cei care cumpără un hectar de teren agricol din extravilan şi, apoi,  doi ani consecutiv, nu cultivă nimic pe el sau îl folosec în alte scopuri. Iată articolele din proiectul de lege:

Art.14(1)Terenurile agricole dobândite prin vânzare – cumpărare, în condițiile prezentei legi, trebuie să fie utilizate potrivit destinației categoriei de folosință înscrise în sistemul integrat de cadastru şi publicitate imobiliară.

Art 17. (5) Nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (1) se sancționează cu amendă de 100.000 lei/ha. Nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (1) timp de 2 ani consecutiv se sancționează cu de 5 ori cuantumul amenzii prevăzut în prezentul alineat(adică, cu 500.000 lei/ha).

 
Aşadar, dacă este vorba de mai multe hectare, amenda poate să ajungă la câteva milioane de lei.

 
Citiţi în Capital, ediţia de print, detalii despre această lege dezastruoasă, prin care statul va putea manipula tranzacţiile şi preţul terenurilor agricole.