Protocolul a fost semnat de către Ministrul Delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Autoritatea Naţională pentru Turism, Asociaţia Naţională de Turism Rural Ecologic şi Cultural România (ANTREC) şi Asociaţia "Cele mai Frumoase Sate din Români" (AFSR).

"Sunt onorată că am încheiat acest protocol prin care recunoaştem cât de importantă şi valoroasă este moştenirea noastră tradiţională. Astfel, prin acest demers repunem la locul de cinste satul românesc. Nu trebuie să uităm că ‘veşnicia s-a născut la sat’ şi că România are obligaţia să valorifice şi să promoveze tradiţiile satului românesc peste tot în lume," a declarat Ministrul Maria Grapini.

Prin acest document, autorităţile centrale recunosc oficial, la nivel guvernamental, un număr de 25 de sărbători ale satului românesc, care vor fi promovate în viitor atât în ţară, cât şi în străinătate.

Obiectivele Protocolului vizează promovarea României ca destinaţie turistică pe plan intern şi extern, în scopul construirii unei imagini pozitive a ţării noastre pe baza patrimoniului său natural şi cultural. Statul va sprijini inclusiv logistic şi financiar realizarea acestor evenimente tradiţionale ale zonei rurale, recomandate de Asociaţia Cele mai Frumoase Sate din România şi ANTREC.

Protocolul de colaborare pentru realizarea de acţiuni şi evenimente comune, în scopul atingerii obiectivelor de promovare a României, conform Calendarului Sărbătorilor Satului Românesc, a fost semnat în prezenţa a peste 40 de primari de sate şi comune din România.