Autoritatea fiscală germană ar putea cerceta tranzacţiile acestor clienţi retroactiv, până în anul 2011. Se aşteaptă ca parlamentul elveţian să voteze legea pertinentă în următoarele luni, nefiind nevoie ca din acest motiv să se renegocieze acordul bilateral încheiat în aprilie în vederea depistării cetăţenilor germani care folosesc conturile elveţiene pentru evaziune fiscală.
Acordul încheiat în aprilie nu este pe placul principalului partid de opoziţie din Germania, al social-democraţilor(SPD), care au anunţat că îşi vor folosi dreptul de veto tocmai din cauza imposibilităţii cercetărilor retroactive. Guvernul german are nevoie de sprijinul SPD, în Camera superioară a Parlamentului. Decanul de vârstă al SPD, Joachim Poss, a declarat, pentru "Berliner Zeitung" că Germania şi Uniunea Europeană ar trebui să analizeze posibilitatea excluderii băncilor elveţiene din Germania, dacă Elveţia nu va coopera în acest caz.
Guvernul cancelarului german Angela Merkel afirmă că, după intrarea în vigoare a acordului elveţiano-german, Germania va putea conta pe încasări fiscale uriaşe. Se apreciază că cetăţenii germani au plasat în conturile bancare elveţiene aproximativ 150 de miliarde de euro.
Sursa: Rador