Acordul între marile puteri şi Iran în privinţa dosarului nuclear al ţării semnat la Viena crează premisele reîntoarcerii în piaţă a unuia dintre cei mai mari exportatori de petrol din lume. Controversată înţelegerea pune capăt unor sancţiuni internaţionale la fel de controversate la acest început de secol. "Acest acord este o capitulare istorică a Occidentului în faţa axei răului condusă de Iran", a scris pe contul său de Twitter ministrul adjunct de externe al Israelului Tzipi Hotovely preluat de Bloomberg. Nu toată lumea este, însă, la fel de supărată. Dimpotrivă, companiile din sectorul energetic se poziţionează pentru noi oportunităţi, în timp ce economia ar urma să bucure de un petrol mai ieftin.

Cotaţiile internaţionale pe piaţa "aurului negru" au coborât cu aproximativ două procente la aflarea ştirii privind ridicarea impasului în dosarul nuclear iranian. Petrolul brent a coborât până la un nivel de 56,43 dolari/baril, iar ţiţeiul brut până la un reper de 51,60 dolari/baril, transmite Reuters. Aşteptarea pieţei? Revenirea pe partea de ofertă a unei ţări care îşi înjumătăţise exporturile la un milion de barili pe zi, într-o economie deja saturată de un excedent de 2,5 milioane barili pe zi. Exporturile Iranului, ţară care stă pe zăcăminte descoperite de 157,8 miliarde barili de ţiţei, ar urma să se majoreze cu 60% ţinta iniţială urmând să fie mai degrabă Asia decât Europa unde a pierdut cotă de piaţă în ultimii zece ani în faţa Rusiei, Arabiei Saudite şi Irakului. Ţinta predilectă pentru suplimentarea livrărilor ar urma să fie tot ţările cu care a păstrat relaţii comerciale: Coreea de Sud, China, Japonia, India, Turcia şi Taiwan.

Petrolul iranian nu va intra masiv în piaţă mai devreme de un an de zile

A fost reacţia de preţ supradimensionată? Amrita Sen, analist la compania de consultanţă Energy Aspects din Londra, avertizează că această intrare în piaţă nu va fi bruscă şi că livrările se vor materializa la nivelurile preconizate abia în a doua jumătate a anului 2016. "Nu va fi un şuvoi mare de petrol care va lovi piaţa, iar procesul va fi mult mai gradual decât oamenii se aşteaptă", a spune şi Neil Atkinson, şef al departamentului de analiză al brokerului de shipping Lloyd's List Intelligence, într-o intervenţie pentru CNBC.

Arabia Saudită şi Iranul, într-o competiţie de doborâre a preţului

Postul de televiziune american îl preia însă şi pe Stephen Davis, CEO la Signal Analytics, care spune că presiunea pe preţ este una reală şi nu vine doar din partea exporturilor suplimentare iraniene, ci şi din zona cererii. Aceasta suferă în contextul unei economii globale care frânează. "Nu este numai oferta care urcă mai mult decât ar trebui, dar este şi cererea care parţial este mai slabă decât se gândesc oamenii", a declarat Davis.

Oferta este mare şi va fi aruncată toată în piaţă. "Este greu să ne imaginăm Arabia Saudită predând cota de piaţă unui aşa inamic", a afirmat pentru Reuters Carsten Fritsch, analist pentru pieţele de mărfuri pentru Commerzbank. "În cazul unui război al preţurilor am putea vedea petrolul sub 50 de dolari pe baril", a conchis reprezentantul băncii germane.