Cursul de schimb la care se vor calcula accizele în 2015 va fi ales, conform Codului fiscal, dintre nivelul comunicat de Banca Centrală Europeană (BCE) la 1 octombrie 2014 şi cel care a fost comunicat la 1 octombrie 2013. Cursul va fi indexat cu rata anuală a inflaţiei.

Calculele specialiştilor arată că, în ambele cazuri, accizele vor fi mai mici. “Vestea bună este că nu pare deloc plauzibil ca în 2015 să avem un curs de schimb folosit în scop de accize mai mare decât cel de anul acesta”, arată Izabela Bădărău, tax senior consultant,Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii.

Două posibile scenarii

În primul scenariu: cursul de schimb care va fi publicat la 1 octombrie 2014 va fi mai mare decât cel publicat la 1 octombrie 2013 (care a fost de 4,4485 lei/euro). “Acest scenariu va însemna că pentru anul 2015, valoarea în lei a accizelor se va calcula folosind un curs mai mare de 4,4485 lei/euro, dar cu siguranţă mai mic de 4,7380 lei/euro, ceea ce va însemna o reducere a accizei pentru anul 2015 la toate produsele”, spune consultantul.

În aceste condiţii, acciza actuală de 1,89 lei pentru un litru de motorină va coborî sub 1,8 lei.

Înal doilea scenariu, cursul de schimb care va fi publicat la 1 octombrie 2014 va fi mai mic decât cel publicat la 1 octombrie 2013 (care a fost de 4,4485 lei/euro).

“Va însemna că pentru 2015, valoarea în lei a accizelor se va calcula folosind cursul de 4,4485 lei/euro, care se va indexa cu media anuală a indicelui preţurilor de consum calculat în septembrie 2014 pe care îl va anunţa Institutul Naţional de Statistică în octombrie 2014”, precizează sursa citată.

Şi în acest caz accizele pentru un litru de motorină vor fi mai mici decât în 2014, respectiv 1,86 lei faţă de 1,89 lei.

“În orice caz, cert e ca vom experimenta o scădere a cursului de schimb care va fi folosit în scop de accize anul următor, amploarea scăderii fiind determinată atât de cursul de schimb care va fi anunţat de BCE la 1 octombrie 2014, cât şi de indicele preţurilor de consum care va fi calculat în septembrie”, afirmă Izabela Bădărău.

Pentru 2014, cursul de schimb a fost indexat cu rata anuală a inflaţiei de 4,77% din 2013. Banca Naţională a României a prognozat pentru 2014 o inflaţie anuală de 3,3%, mai mică decât cea din 2013.

Cum este decis cursul de schimb la care se calculează accizele?

Cursul de schimb la care se calculează accizele trebuie stabilit în baza directivelor europene: „pentru statele membre care nu au adoptat moneda euro, valoarea euro în monedele naționale care trebuie aplicată valorii ratelor de impozitare se fixează o dată pe an. Ratele care trebuie aplicate sunt cele obținute în prima zi lucrătoare din luna octombrie și publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și se aplică de la data de 1 ianuarie a următorului an calendaristic”.

Până la 1 ianuarie 2014, valoarea în lei a accizelor se stabilea în funcţie de cursul comunicat de BCE în prima zi lucrătoare din luna octombrie a anului anterior. Prin urmare, în 2014, ar fi trebuit folosit cursul de 4,4485 lei/euro.

Guvernul a decis, însă, anul trecut, să modifice Codul fiscal astfel încât cursul să fie mai avantajos pentru buget. Codul fiscal prevede că se alege rata de schimb mai mare din cele comunicate în prima zi lucrătoare din lunile octombrie ale ultimii doi ani.

Aşa a fost stabilit, pentru 2014, cursul din 2012, de 4,5223 lei/euro, mai mare cu 1,67% decât cel din 2013. În plus, Codul fiscal a introdus şi indexarea cu inflaţia anuală. Anul trecut, inflaţia luată în calcul a fost de 4,77%. Astfel, s-a ajuns la un curs de 4,7380 lei/euro.

În nota de fundamentare a OUG de modificare a Codului fiscal din toamna anului trecut, decizia este motivată astfel: „urmare a rezultatelor negocierilor Guvernului cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană, din data de 4 noiembrie 2013, a fost convenit ca în situaţia în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent (…) se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent“.