În plus, spre deosebire de celelalte electrocasnice, frigiderul este aparatul care nu se odihnește niciodată. De aici și consumul foarte ridicat, dar și necesitatea curățării cât mai des, potrivit Housedigest.

Curățarea unui frigider pare a fi o misiune destul de neplăcută. În realitate, operațiunea nu e atât de complicată. Știați, însă, că o curățare a frigiderului înseamnă mai mult decât ștergerea petelor și a scurgerilor provenite de la alimente? Igienizarea zonelor de ventilație poate fi crucială pentru funcționarea optimă a frigiderului.

Fluxul adecvat de aer prin frigider este esențial pentru funcția sa de bază: menținerea alimentelor la o temperatură suficient de rece pentru a menține siguranța alimentelor. Fără un flux adecvat de aer rece prin frigider, acesta poate dezvolta buzunare de puncte calde, care pot crește temperatura generală a frigiderului, făcând ca alimentele să se strice mai repede.

Cum se curăță zonele de ventilație

În primul rând, trebuie să identificați unde se află exact orificiile de ventilație ale frigiderului. Examinați atent atât zonele frigiderului, cât și cele ale congelatorului – orificiile de ventilație sunt, de obicei, situate în spatele sau de-a lungul părților laterale ale compartimentelor frigiderului. Unele orificii de ventilație sunt concepute pentru a rula pe toată lungimea frigiderului, astfel încât, chiar dacă stivuiți cutii cu mâncare pe o parte a orificiului de ventilație, cea mai mare parte a acestuia va rămâne neobstrucționată.

Orificiile congelatorului pot fi acoperite cu gheață, așa că este mai eficient să le ștergeți cu o cârpă înmuiată în apă fierbinte pentru a topi gheața. Odată ce ați curățat orificiile de ventilație,  încercați să faceți această operațiune lunar, ștergându-le cu o cârpă umedă. Veți îmbunătăți funcționarea generală a frigiderului. Iată câteva sugestii pentru spălarea frigiderului.

Cât de des ar trebui curățat

Este bine să ștergem rafturile din frigider o dată pe săptămână, iar acest lucru nu va lua mai mult de 10-20 de minute. Pentru o curățare săptămânală rapidă, procesul este simplu. Se începe cu raftul de sus până se ajunge la ce mai de jos.

Începeți prin a scoate articolele din frigider, apoi pulverizați o soluție de curățare formată din o parte de oțet alb distilat și o parte apă filtrată. Ștergeți rafturile cu o cârpă din microfibră. Dacă observați firimituri, poate fi util să le aspirați cu furtunul aspiratorului.

Pentru o curățare profundă (o dată pe lună), scoateți din frigider totul, de la rafuri până la diferitele sertare sau compartimente pentru sticle. Spălați-le pe toate în chiuvetă cu detergent de vase și apă fierbinte. Ștergeți apoi pereții și baza frigiderului în timp ce acesta este gol, iar componentele se usucă. După ce acestea s-au uscat, așezați-le înapoi în frigider.

Alte sfaturi pentru curățarea frigiderului

Dacă curățați un frigider foarte murdar (mucegaiul se simte bine în frigider), veți avea nevoie de ceva mai puternic decât oțetul și detergentul de vase. Luați un castron de plastic și puneți în el apă fierbinte și detergent de vase.

Cu o perie de frecat și un burete înmuiat în apă ștergeți toată murdăria. Puteți să-l ștergeți în final și cu oțet pentru a elimina mirosurile. Lăsați frigiderului suficient timp să se usuce înainte de a depozita în el orice aliment.