De obicei, şoferii evaluează vehiculele după economia de combustibil, dar acţiunile simple, cum ar fi acceleraţiile puternice, frânele bruşte şi mersul la relanti, împiedică şoferii să profite pe deplin de potenţialul eficienţei automobilului.  

Noile aplicaţii pentru smartphone-uri au capacitatea de a oferi şoferilor un răspuns în timp real la obiceiurile lor de condus. Aplicaţii precum Automatic şi Towque Pro oferă posibilitatea de conectare la bordul maşini. Aceste conexiuni bluetooth retransmit informaţii despre performanţa motorului de la computerul de bord al maşinii la aplicaţie. În prezent, Ford sponsorizează o provocare pentru dezvoltatori de a crea o aplicaţie de tip OpenXC care îi va ajuta pe şoferi să înţeleagă eficienţa consumului de combustibil. OpenXC este un software open source care poate extrage date de la o maşină pe o tabletă sau smartphone.

Ford nu este singura companie care se preocupă de dezvoltarea unor aplicaţii care urmăresc eficientizarea consumului de carburant. Iată câteva exemple:

Buick Fuel Efficency Games. Compusa din trei experienţe de joc interactic, această aplicaţia a fost creată pentru a educa utilizatorii în economisirea combustibilului. Efficiency Pro Pentru 3,99 dolari, această aplicaţie este mult mai sofisticată. Se conectează la computerul de bord al maşinii pentru a urmări consumul de carburant, spre deosebire de alte aplicaţii similare în care utilizatorul trebuie să introducă date despre cantitatea de benzină cumpărată şi distanţa parcursă. myFuelScore calculează un scor al eficienţei consumului după ce observă drumul parcurs zilnic de maşină. Apoi, oferă instrucţiuni utilizatorului cu privire la modalităţile de schimbare a obiceiurilor pentru a obţine un scor mai bun – cum ar fi schimbarea rutei în sine sau modificarea obiceiului de accelerare. goDriveGreen urmăreşte stilul de condus şi ţine evidenţa costului carburantului, a vitezei, a relantiului, a vitezei acceleraţiei şi deceleraţiei care în cele din urmă determină un Scor Verde. Commute Greener! este o aplicaţie gratuită care urmăreşte amprenta de carbon cu ajutorul unei reţele online. Aplicaţia încurajează utilizatorii să îşi împartă cu prietenii rezultatele şi îi motivează să folosească transportul public.