Într-un comunicat de presă remis Capital, Ministerul Economiei arată că Romgaz a efectuat plăţi nejustificate pentru achiziţia de utilaje şi echipamente în valoare în valoare totală de 123,17 milioane de lei.

Totodată, din verificările structurilor MECMA reiese faptul că, “în 2011, Romgaz a cheltuit ]n mod nejustificat sume de bani direcţionate către activităţi care nu au condus la îmbunătăţirea efectivă a activităţii companiei”.

Vezi mai jos un tabel cu prejudiciile identificate de reprezentanţii Ministerului:

Sponsorizare: 8.500.000 lei, direcţionaţi către organizaţii sportive pentru:
– dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii
– asigurarea echipamentelor competiţionale
– programe sportive cu acţiuni interne şi internaţionale

Cheltuieli reclamă şi publicitate: 5.500.000 lei din care:
Agrafics Communication – 3.440.000 lei
Lemon Design – 449.000 lei
Alte cheltuieli cu reclama si publicitatea – 1.464.000 lei

Protocol: 470.000 lei

Închiriere săli conferinţă: 3.797.000 lei

Cheltuieli de deplasare şi diurnă: 8.577.000 lei

Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti: 88.442.000 lei
Acesta suma a fost cheltuita pentru: cursuri de perfectionare personal, servicii juridice, servicii de audit financiar, tehnic, de reevaluare a mijloacelor fixe, servicii de mentenanta si asistenta tehnica de servere, servicii de logistica, servicii de curatenie, servicii de mentenanta statii de uscare, statii de comprimare, servicii de paza si securitate).

Ministerul Economiei nu oferă însă mai multe detalii despre prejudiciile aduse, limitându-se la a menţiona doar că "va lua în cel mai scurt timp toate măsurile necesare atât pentru tragerea la răspundere, sesizând organele abilitate ale statului, mergând până la destituirea celor implicaţi, acolo unde este cazul, cât şi pentru prevenirea cheltuirii ulterioare nejustificate a banilor publici".
De ce vine comunicarea doar acum?

Premierul Victor Ponta le-a cerut, astăzi, miniştrilor, în şedinţa de guvern, să prezinte organelor abilitate şi presei rezultatele auditului efectuat la ministerele lor, în caz contrar aceştia nu mai pot să rămână membri ai Cabinetului.

"Am avut şi astăzi o discuţie pe această temă, vă rog pe toţi miniştrii să începeţi să prezentaţi rezultate ale auditului realizat în cadrul ministerelor. Altfel, să ştiţi şi v-o spun direct în faţa presei, o să fim acuzaţi că acoperim fapte ilegale, fraude, nereguli desfăşurate în ministerele pe care acum le conduceţi. Or, niciun ministru nu poate să rămână în continuare ministru, dacă nu pune în continuare la dispoziţia organelor abilitate ale statului şi la dispoziţia media lucrurile concrete pe care le-a găsit în ministerul pe care îl conduce", le-a spus Ponta miniştrilor.

El i-a rugat să ia foarte în serios avertizarea sa.

"Vă rog să luaţi foarte în serios această avertizare a mea şi aveţi obligaţia să sesizaţi organele competente ale statului şi să informaţi, de asemenea, opinia publică asupra rezultatelor auditului realizat", a mai spus prim-ministrul, citat de Agerpres.