La momentul demarării programului guvernamental, nivelul maxim al aspiraţiilor unui bucureştean era reprezentat de un apartament vechi cu două camere într-unul dintre cartierele muncitoreşti ale Capitalei – Drumul Taberei, Militari, Dristor, Berceni. Iniţial, 43% din oferta de apartamente vechi cu două camere din Bucureşti se încadra în pragul de 60.000 de euro. Astăzi, ponderea deţinută de anunţurile compatibile cu Prima Casă pe acest segment reprezintă 65% din total.
În acest moment, cumpărătorii se pot îndrepta inclusiv spre zone ca Universitate, Romană sau Cişmigiu, unde cu 60.000 de euro pot fi cumpărate garsoniere, apartamente cu două sau chiar trei camere, cu suprafeţe de până în 60 de metri pătraţi, în imobile construite între 1950 şi 1970.

Oferte diversificate în marile oraşe
O adaptare a ofertei de apartamente vechi la criteriile programului guvernamental poate fi observată şi în celelalte mari oraşe ale ţării. Astfel, în urmă cu aproape trei ani, Iaşiul stătea cel mai bine la oferta de apartamente vechi cu două camere, cu o pondere de 94% a unităţilor ce se încadrau în bugetul maxim accesibil prin Prima Casă. Acesta era urmat de Timişoara, cu 81% şi Braşov, cu 78%. Un număr important de apartamente cu două camere de Prima Casă existau şi în Constanţa (74% din total), dar şi în Cluj-Napoca (72%).

Astăzi, în toate aceste oraşe locuinţele ce se încadrează în bugetul de 60.000 de euro deţin o cotă de peste 90% din totalul apartamentelor vechi cu două camere: 91% în Cluj, câte 96% în Iaşi, Constanţa şi Timişoara, şi 98% în Braşov.
Apartamentele cu 3 camere, mai accesibile
Dacă în iunie 2009 doar 3% din ofertele de vânzare pe segmentul unităţilor cu trei camere se încadrau în pragul de 60.000 de euro în Bucureşti, astăzi numărul acestora a crescut la un nivel de 16% din total.
În celelalte mari oraşe ale ţării a avut loc, în ultimii trei ani, o creştere şi mai pronunţată a ofertei pe segmentul de trei camere. Astfel, în iunie 2009, locuinţele din această categorie cu un preţ de până în 60.000 de euro deţineau o pondere mai mică de 50% în toate oraşele analizate – 16% în Constanţa, 17% în Braşov şi Cluj-Napoca, 27% în Timişoara şi 47% în Iaşi. În prezent însă, oferta pe acest segment se situează, conform datelor imobiliare.ro, la mai mult de jumătate din total în majoritatea cazurilor: 51% în Constanţa, 54% în Iaşi, 62% în Braşov şi 81% în Timişoara. Singura excepţie în acest sens poate fi întâlnită în Cluj, unde cota apartamentelor cu trei camere la 60.000 de euro se ridică astăzi la 34%.

Unii dezvoltatori şi-au adaptat oferta

În Bucureşti, la momentul iunie 2009, volumul de apartamente noi scoase la vânzare la un preţ de maximum 60.000 de euro era foarte redus. Potrivit datelor imobiliare.ro, doar 6% din anunţurile de vânzare pe segmentul de două camere corespundeau bugetului impus de către stat. Oferta de locuinţe cu trei camere era încă şi mai restrânsă, deţinând o cotă de doar 2% din total. Între timp, ponderea locuinţelor noi cu un preţ maxim de 60.000 de euro a crescut la 21% pe segmentul de două camere, în vreme ce, pe segmentul de trei camere, creşterea a fost una mult mai mică, situându-se în prezent la doar 3% din total.

În celelalte mari oraşe ale ţării, oferta de apartamente noi pe segmentul vizat de programul guvernamental a fost şi continuă să fie mult mai generoasă comparativ cu Bucureştiul. În urmă cu trei ani, pe acest buget se pliau 38% dintre apartamentele cu două camere din ansamblurile rezidenţiale din Braşov, 46% dintre cele din Constanţa, 58% din oferta pe Iaşi, 62% din cea pe Timişoara şi 71% din cea din Cluj-Napoca. Astăzi, ponderea locuinţelor de Prima Casă a crescut: 73% în Braşov, 85% în Constanţa, 79% în Iaşi, 64% în Timişoara şi 82% în Cluj-Napoca.