Căldura extremă din timpul verii poate afecta considerabil autovehiculele și performanța acestora. Efectele încălzirii globale se resimt tot mai intens, iar temperaturile ridicate pot provoca diverse probleme mașinii tale, atât la interior (piele, vinil, plastic), cât și la nivelul motorului.

De aceea, pregătirile pentru sezonul cald sunt la fel de importante ca și cele pentru sezonul rece.

Cum protejăm mașina de căldura extremă

Pregătirea autovehiculului pentru sezonul cald este esențială pentru a preveni daunele cauzate de temperaturile ridicate și pentru a avea o experiență confortabilă în acest sezon. Iată câteva sfaturi pentru a proteja mai bine mașina și pentru a reduce riscurile asociate cu căldura extremă.

Ideal, mașina ar trebui parcată la umbra copacilor, în parcările subterane sau în garaje. Chiar dacă cerul este uneori înnorat, razele ultraviolete încă trec și pot dăuna mașinii. O folie fumurie sau niște parasolare plasate pe lunetă, parbriz și geamurile laterale pot ajuta la protejarea interiorului mașinii.

caldura, vara, canicula, cod portocaliu, cod rosu
Sfaturi utile pe perioada caniculei / SURSA FOTO: Dreamstime

Materialele din care este confecționată tapițeria scaunelor auto, precum pielea naturală sau sintetică, se pot încălzi foarte tare. O modalitate de a evita acest lucru este folosirea huselor pentru scaune.

După ce ai parcat mașina, lasă geamurile puțin crăpate pentru a permite circulația aerului. Acest lucru ajută la menținerea calității aerului interior. Nu lăsa copiii sau animalele de companie în interiorul mașinii. Dacă trebuie să lași pasageri în vehicul, asigură-te că deschizi complet ferestrele.

Încearcă să călătorești în perioadele mai răcoroase ale zilei

Există produse care oferă un strat de protecție suplimentar, cum ar fi cele pentru vinil sau piele. Adăugarea unui strat de ceară pe autovehicul atunci când îl speli ajută la protejarea vopselei de căldura extremă.

Evaporarea excesivă a lichidului poate reduce durata de viață a bateriei. Dacă mașina ta are o baterie care necesită reumplere cu lichid, adaugă apă distilată atunci când este necesar.

Pentru a evita căldura extremă, încearcă să călătorești în perioadele mai răcoroase ale zilei, cum ar fi dimineața devreme sau seara târziu. Acest lucru va fi mult mai plăcut atât pentru tine, cât și pentru pasageri.