A venit toamna îmbelsugată și plina de culoare, iar gradinile abundă în legume si fructe proaspete. Gospodinele se întrec în a pregăti pentru iarna bunătăți, după fel și fel de rețete. Toți încep să-și facă provizii, iar pasionații de murături se pregătesc să le prepare pentru ca ele să nu lipsescă de pe nicio masă.

Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

Care este secretul murăturilor pentru ca ele să ramană tari:

– Adăugati 2-3 catei de usturoi, pe langă gustul deosebit, murăturile vor ramâne tari.
– Daca alegeti sa pregatiti o reteta de muraturi in sare, atunci nu incalziti saramura, astfel acestea vor ramane crocante.
– Cu cat se va pune mai mult hrean, cu atat muraturile vor fi mai tari.

Pentru murăturile în otet, folositi doar otet alb, cu o aciditate de minim 5%. Pentru cele in saramura, este recomandata sare grunjoasă, neiodata.

Totodată, pentru saramură, tineti minte că la un litru de apă se adaugă intre 30 – 65 g de sare grunjoasă. Pentru a verifica dacă saramura este destul de concentrata o puteți verifica cu ajutorul unui ou: dacă aceasta este îndeajuns de concentrată, oul se va ridica la suprafata lichidului.

Pentru murăturile in otet, acesta se va dilua in proportie de 1/3 cu apa

Inainte de a le pune in saramura, legumele trebuie opărite. De asemenea, după oparire, legumele se pun într-un vas cu apa rece pentru a se raci imediat. Iar apa in care au fost oparite legumele va fi folosită la saramura, deoarece contine multe substante nutritive.

Tineti minte că după ce murăturile au fost oparite, acestea nu mai trebuie sa fie atinse cu mâna, pentru a nu le contamina cu bacterii. Se va folosi doar o lingura de lemn bine spalata si opărita.

In acelasi timp, borcanele pentru murături trebuie sterilizate inainte

Este indicat să adaugati și zahar sau miere de albine in lichidul de umplere a borcanelor.

Conservantele care pot fi folosite la murături: marar uscat cu semințe, bucați de hrean taiate in lung sau frunze de hrean, ardei iuti, frunze de telina, foi de dafin, crengute cu frunze de visin, stejar sau coacaze, ardei capia, usturoi.

Castravetii se numara printre cele mai apreciate murături, iar cei mai buni castraveti pentru murat sunt cei mici, de culoare inchisa, cu coaja subtire.