Acel zgomot sau bâzâit deranjant poate veni și dispărea așa cum a venit. Experții spun că nu există o cauză exactă sau un remediu pentru această afecțiune, potrivit Womansworld.

Tinitusurile brusc instalate sunt cele mai frecvente, fie după un stres emoțional sau fizic, accentuat de oboseală sau de o trauma sonoră, fie dimineața, la trezire când urechea este înfundată.

Tinitusurile lent instalate sunt cele în care nu se poate preciza cu exactitate momentul apariției, dar ceea ce se poate spune cu siguranță este că s-au agravat în ultimul timp.

Țiuiturile ușoare sunt percepute de către unii oameni doar într-un mediu liniștit, fără zgomot. În formele mai severe, pacienții percep tinitusul tot timpul, deși uneori acesta este mascat de zgomotele din mediul înconjurător.

Ruperea ”buclei de reactivitate”

Tinitusul este, de asemenea, supus a ceea ce este cunoscut sub numele de „buclă de reactivitate”.
Deci, unul dintre obiectivele principale ale gestionării tinitusului este de a reîncadra tinitusul și de a rupe ”bucla de reactivitate”.

Astfel, în cazul pacienților pentru care stresul este un declanșator pentru tinitus, există o metodă simplă de a opri acest țiuit al urechii. Este vorba de un simplu exercițiu de respirație pentru a ieși din buclă.

Cel mai simplu exercițiu de respirație

Puterea respirației în gestionarea emoțiilor este adesea subestimată. Exercițiile simple de respirație pot permite să ieșiți dintr-un tipar reactiv și să abordați factorii de stres dintr-o postură de control, mai degrabă decât una de reactivitate.

Acest exercițiu este cât se poate de simplu:

Inspirați adânc pe nas, inspirând timp de patru secunde.

Țineți respirația timp de șapte secunde. Apoi expirați încet timp de opt secunde.

Repetați acest exerctițiu de 3 ori.

Veți descoperi că, după un minut mintea, se va relaxa iar stresul, deși încă prezent, nu va mai fi atât de copleșitor.

Scopul exercițiului nu este ca stresul și tinitusul să dispară, ci de a ieși din bucla de reactivitate și de a ne reeduca sistemul limbic. De-a lungul timpului, repetând acest exercițiu de fiecare dată când apare combinația tinitus și stres, veți decupla tinitusul și reacțiile de stres.