Cum pot fi convinși românii să se vaccineze? Valeriu Gheorghiță: România are nevoie de o descentralizare a campaniei de informare

În acest context, Valeriu Gheorghiță a explicat faptul că ritmul imunizărilor a scăzut în ultima perioadă din cauza numărului mare de persoane care ezită sau care sunt împotriva vaccinării.

În urma monitorizărilor și rapoartelor pe care le-a primit din alte state europene, medicul a concluzionat că au fost folosite aceleași elemente în cadrul campaniilor de promovare a vaccinărilor. Mai apoi, spune el, campania a debutat bine în România mulțumită accesibilității vaccinurilor.

„Procesul de vaccinare este foarte simplu și foarte ușor în România. Sunt țări în care nu poți să optezi pentru un anumit tip de vaccin. Ce explică situația actuală este numărul mare de persoane ezitante și care sunt împotriva vaccinării. Este un comportament definit de ani de zile.

Cu siguranță, acolo putem să schimbăm comportamente și să venim cu acele răspunsuri pe care persoanele le așteaptă. Sunt suficiente informații științifice care arată că nu mai avem motive să punem la îndoială siguranța și eficiența vaccinurilor, dar trebuie să decidem din ce surse ne luăm informația”, a explicat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

Cum ar putea fi îmbunătățit ritmul vaccinărilor?

Mai apoi, acesta a fost întrebat cum ar putea fi îmbunătățit ritmul vaccinărilor, mai ales în mediile defavorizate.

„Prezentarea informațiilor științifice într-o manieră pe înțelesul fiecăruia este elementul central al demersului de informare. Pe anumite segmente, mesajul trebuie adaptat și vectorii care transmit aceste mesaje ar trebui să provină, pe de o parte, din rândul personalului medical, în primul rând, din rețeaua primară a medicilor de familie. Preoții, cadrele didactice, polițiștii, primarul sunt alte persoane din comunitate care prezintă încredere”, a răspuns Valeriu Gheorghiță.

Sursă foto: Captură video