La începutul acestui an, Nicușor Dan nu mai spunea aproape nimic. După două încercări de a ajunge primarul Capitalei, omul care a fondat Uniunea Salvați Bucureștiul părea că nu mai are nicio șansă să ajungă edil. În 2012, candida ca independent și lua 8%. Peste patru ani, cu ajutorul USB, reușea să îi sufle-n ceafă lui Firea, dar atât. Visul de a ajunge primar era departe.

Cum poate pierde Nicușor Dan totul?

Totuși, din acel val din 2016 s-a născut un adevărat partid politic. Fără nebunia lui Nicușor Dan care a transformat USB în USR, Dan Barna, Stelian Ion și ceilalți useriști nu ar fi existat niciodată în politică. Și totuși, la începutul acestui an, niciun USR-ist pe stil nou nu îi dădea nicio șansă. A fost nevoie de Ludovic Orban pentru ca Nicușor Dan să înceapă o nouă cursă. De această dată, câștigătoare.

Memoria unora este scurtă, dar nu a tuturor. USR-ul nou nu și l-a dorit niciodată pe Nicușor Dan candidat la primărie. L-au îndepărtat din partid pentru că nu a fost pe linia formațiunii atunci când a fost vorba despre referendumul pentru familie. Familist convins, Nicușor Dan nu a mai avut loc printre useriștii de tip nou.

Era deja pregătit Vlad Voiculescu, iar mișcarea lui Ludovic Orban i-a luat pe surprindere pe Barna și compania. Era penibil ca USR să nu-l susțină pe Nicușor Dan și PNL da. Chiar mult mai rușinos decât înfrângerea lui Dan Barna în fața Vioricăi Dăncilă la prezidențiale. Nu la nivel național, ci la Sibiu, orașul în care s-a născut Barna.

Se poate spune că, până la urmă, destinul i-a surâs lui Nicușor Dan. Independent, dar susținut de PNL și USR PLUS, acesta s-a bătut cu Firea și cu tot aparatul ei de propagandă și a dat marea lovitură. E noul primar al Capitalei, cu 5% peste primarul dezastru al Bucureștiului din ultimii patru ani.

Dar cum spuneam, asta e singura veste bună pentru Nicușor Dan. După ce-și va da demisia din Parlament și își va lua în primire mandatul în București începe greul. Un București care în ultimii patru ani nu a stat pe loc, a luat-o la vale. O nouă veste proastă pentru Nicușor. Nu poate invoca greaua moștenire. E adevărat! 4 ani de dezastru și dezmăț pe milioane la primărie cu Firea sunt greu de remontat. Nu are însă nicio scuză dacă nu ridică orașul din mocirlă.

Bucureștenii prin naștere sau prin adopție nu stau. În București nu merge cu zicala „A furat, dar a și făcut”. După 4 ani, Firea a „zburat” de la primărie. Nicușor Dan trebuie să găsească soluții urgente. Traficul, poluarea, căldura – mai sunt mai puțin de două luni și vine iarna – sunt priorități zero.

Nu există nu se poate. Există doar faci sau pleci. Și asta nu e tot. Firmele înființate de Firea și declarate ilegale de instanță ar trebui să dispară cât mai repede. Chiar Nicușor Dan a spus că le va desființa. Bucureștenii vor să o vadă și pe asta. De promisiuni sunt sătui. De la Viorel Lis, Crin Halaicu, Victor Ciorbea, Sorin Oprescu și Gabriela Firea, toți au promis, zero realizări.

Timpul nu ține cu Nicușor Dan. Promisiunea uriașă se poate dovedi un balon de săpun care se sparge imediat. Nicio vorbă deocamdată despre mașina de tocat bani numită CSM București. Nimeni nu contestă rezultatele echipei de handbal fete care în 2016 a câștigat Liga Campionilor. Bucureștiul, din păcate, are nevoie de altceva în acești ani. Lucruri care nu s-au făcut la timp și acum bubuie. Și pot bubui oricând. La propriu.

Bubuie țevile de la RADET. Doamne ferește, bubuie vreun tramvai în trafic, îmbătrânit și care trebuia scos de mult din uz. Bombele lăsate de Firea sunt pe cale să explodeze rând pe rând. Nu ne putem permite să plătim cu 10.000 de euro pe lună o mare vedetă a handbalului și să nu ne ocupăm de problemele grave ale Capitalei.

E strigător la cer, e inuman. România merită și altceva. Sunt enorm de multe probleme în București, un București care, după cum spunea și Nicușor Dan, nu-și mai permite niciun târg de Crăciun. E dureros, dar este adevărat. Aici este însă și vina bucureștenilor care în 2016 au preferat să nu meargă șa vot și așa s-a ajuns la măcelul de acum.

Aproximativ 35.000 de angajați are Primăria Capitalei acum. Multinațională în adevăratul sens al cuvântului. Ar fi amuzant, dacă nu ar fi groaznic. Mulți dintre aceștia, angajați în pur stil românesc. Și aceasta este o evaluare pe care Nicușor Dan este obligat să o facă. Doar așa falimentul Primăriei poate fi evitat. Și asta urgent. Nicușor Dan nu are timp nici să respire. orice clipă pierdută în această bătălie îl apropie de anonimat și de Crin Halaicu, Lis, Oprescu și Firea.

Și încă o mare problemă. Independentul Nicușor Dan, susținut de PNL și USR-PLUS va trebuie să semneze contracte. Enorm va conta cu cine le semnează. Bucureștiul nu este Miroslava sau Giarmata Vii. Aici, orice faci se vede. Marea provocare va fi dacă acele contracte vor fi semnate cu firme apropiate de partide sau se vor da exclusiv pe competențe. Ceea ce Nicușor Dan a criticat, pe bună dreptate, la Firea, se poate transforma într-un bumerang.

Așa cum am spus mai sus, nu există nu se poate. De acum încolo, nu va mai exista Ludovic Orban sau Dan Barna. Există Nicușor Dan face sau Nicușor Dan este un politician născut talent și mort speranță. Pianul trebuie cărat pe scări și dacă pianul pică nu e o mare problemă că se va sparge. Problema imensă este că se va sparge în capul lui Nicușor Dan. Așa că, să înceapă marea provocare.