El i-a acuzat pe chinezi că nu joacă după aceleaşi reguli ca toată lumea, menţionând că nu vrea ca ei să profite de SUA. În contextul în care Obama este supus presiunilor din partea republicanilor pentru a avea o poziţie mai dură la adresa Beijingului, mesajul său agresiv a fost aplaudat de mulţi analişti americani care au spus că liderul de la Casa Albă a procedat corect, întrucât singurul lucru pe care chinezii îl respectă este puterea.

Într-un fel, aceşti analişti au dreptate: China chiar respectă puterea. Numai că în China, reacţia lui Obama nu este văzută ca o demonstraţie de putere, ci ca un semn de slăbiciune, scrie CNBC. Analiştii chinezi văd în atitudinea lui Obama o încercare de a obţine vîin 2012. De altfel, tot mai multe voci din China spun că Obama riscă să declanşeze un razboi comercial.

O persoană politică influentă din Beijing a declarat pentru CNBC că "acţiunile lui Obama demonstrează că el încearcă să distragă atenţia electoratului de la incapacitatea sa de a relansa creşterea locurilor de muncă. Pe lângă atragerea de voturi, Obama încearcă să frâneze ascensiunea statului chinez. China trebuie să ia atitudine în faţa SUA. Acţiunea militară este ultima soluţie, dar trebuie să arătăm că suntem puternici", a spus el.

Obama trebuie să se concentreze mai mult pe impulsionarea economiei americane decat să dea vina pe chinezi. China respectă putere, dar nu doar pe cea militară, ci şi pe cea economică. Un război comercial sau chiar mai rău, nu este în avantajul Chinei sau Statelor Unite. Pentru ca SUA să scape de recesiune şi să asigure stabilitate la nivel mondial, răspunsul constă într-un angajament economic cu China, nu într-un război, crede Shaun Rein, directorul executiv al companiei de studiu al pieţei din China.
Statele Unite acuză China de subevaluarea yuanului pentru a-şi mări câştigurile din exporturi, prin faptul că mărfurile chinezeşti exportate în SUA sunt mai ieftine decât cele locale, măsură ce loveşte în industriile cele mai afectate de recesiune. China limitează tranzacţiile de conversie valutară la proiecte de investiţii şi cumpără dolari din piaţă pentru a încetini aprecierea yuanului şi a conserva competitivitatea exporturilor chineze.