Randstadt anunță, Pentru al patrulea an consecutiv, că Microsoft ocupă primul loc, obținând distincția „Hall of Fame” — recunoaștere acordată companiilor care se remarcă în fața candidaților constant și demonstrează excelență continuă în dezvoltarea brandului de angajator. Schaeffler (în trecut Vitesco Technologies) și IBM completează topul 3. Salariul atractiv și beneficiile sunt principalele caracteristici ale angajatorului ideal pentru talentele din România și contează cel mai mult în alegerea locului de muncă.

Talentele din domeniul digital au o intenție ridicată de a schimba locul de muncă

„Observăm o schimbare generațională, unde incluziunea, echilibrul între viața profesională și cea personală și siguranța locului de muncă câștigă tot mai mult teren ca factori motivaționali, așa cum semnala, de altfel, și studiul Randstad Romania Workmonitor, la începutul anului.

Aceste puncte forte reprezintă un avantaj semnificativ pe care angajatorii îl pot valorifica pentru a crește satisfacția angajaților. Cercetarea noastră evidențiază o tensiune interesantă în piața muncii: deși intenția de schimbare a locului de muncă e în ușoară creștere, rata reală de fluctuație rămâne constantă. Acest lucru indică un optimism prudent în rândul angajaților, care sunt deschiși la schimbare, dar foarte selectivi.

Pentru angajatori, aceasta este o oportunitate de a construi strategii proactive de retenție, centrate pe o compensație echitabilă, dezvoltare în carieră și perfecționare continuă”, declară Dagmara Chudzińska-Matysiak, Country Manager al companiei de servicii de resurse umane Randstad România.

Există companii care răspund deja cu succes acestor așteptări. Conform Randstad Romania Employer Brand Research 2025, următoarele organizații se remarcă drept angajatori de top în sectoarele lor de activitate: Microsoft – IT / tehnologie, HP – servicii, Robert Bosch – producător de piese auto, Ford – producător auto, Versuni (Philips) – producție, Terapia – producție și distribuție farmaceutică, Coca-Cola – FMCG, Vodafone – telecom, Banca Transilvania – finanțe, CEVA Logistic – logistică, UMB Spedition – construcții și infrastructură, Mol Petroleum Products – petrol și gaze, eMAG – retail.

Salariul atractiv ocupă locul 9 în evaluarea angajatorului actual

În vreme ce salariul și beneficiile rămân factorii principali care descriu angajatorul ideal pentru angajații români, indiferent de vârstă, echitatea și incluziunea sunt esențiale pentru atragerea și retenția generației tinere. Millennials și Gen X acordă o importanță mai mare siguranței locului de muncă.

Aproape trei sferturi dintre angajații români se simt implicați în rolul actual, iar 56% sunt mai motivați decât anul trecut. Salariul și beneficiile reprezintă principalul motiv pentru lipsa de implicare, în timp ce aprecierea este crucială pentru motivație. 78% dintre angajați consideră importantă recalificarea, fără a fi remarcate diferențe semnificative între diverse categorii de vârstă.

Gen X este în special motivată de recunoaștere, în timp ce Gen Z și Millennials sunt influențați de o gamă mai variată de factori, ceea ce sugerează că strategiile de implicare multifactoriale sunt mai eficiente pentru aceste grupuri. Echilibrul între viața personală și cea profesională este deosebit de important pentru talentele digitale, în timp ce angajații din domenii profesionale și operaționale pun mai mult accent pe inițiativele dedicate echității.

Cercetarea evidențiază un decalaj interesant între principalele elemente care definesc profilul angajatorului ideal și evaluarea angajatorului actual, cu o diferență majoră între cele două situații în ceea ce privește poziția salariului atractiv și a beneficiilor.

Angajații sunt interesați să își schimbe locul de muncă

Intențiile de schimbare a locului de muncă au crescut cu 2% față de 2024, dar fluctuația efectivă a angajaților a rămas stabilă, indicând o piață a muncii echilibrată. Este prin urmare un moment prielnic pentru angajatori de a investi în strategii de retenție pe termen lung, mai degrabă decât să reacționeze la schimbări pe termen scurt.

Pachetul salarial insuficient se consolidează ca motiv principal pentru care angajații iau în calcul schimbarea locului de muncă. În același timp, alți factori motivaționali au scăzut în importanță în 2025. Aceste tendințe subliniază importanța unei remunerații corecte și competitive pentru retenția talentelor.

Alte tendințe evidențiate de Randstad Romania Employer Brand Research 2025 legate de schimbarea sau căutarea locului de muncă:

  1. Gen Z schimbă cel mai des angajatorul (21%), în timp ce Baby Boomers îl schimbă cel mai rar (4%), reflectând alte priorități legate de vârstă și un grad diferit de toleranță la risc.
  2. Comportamentele legate de căutarea unui loc de muncă diferă între generații: toate folosesc platformele de joburi, dar Gen Z apelează mai mult la Google și social media, Millennials preferă LinkedIn, iar Gen X se bazează pe relațiile personale.
  3. Talentele digitale nu pleacă des de la angajatorul curent dar își doresc cel mai mult să o facă, ceea ce poate indica o nemulțumire latentă, care nu s-a manifestat încă.

Optimismul față de AI scade

Adoptarea AI rămâne cea mai ridicată în rândul generațiilor tinere, dar utilizarea sa regulată a scăzut în toate categoriile de vârstă față de 2024. Angajații devin mai puțin optimiști în legătură cu impactul AI asupra muncii lor.

5% dintre respondenți se așteaptă să își piardă locul de muncă din cauza AI în următorii 5 ani, un procent care ajunge la 10% în transport și logistică, dar coboară la 1,39% în administrație, secretariat și HR.

În ceea ce privește echitatea, studiul arată că ponderea angajaților minoritari care se confruntă cu obstacole din cauza identității lor a crescut cu 4% față de anul trecut. 18% dintre angajații români se identifică drept minoritari, cu Gen Z având cea mai mare reprezentare (28%).