Nicio masă fără murături! Așa ar spune orice pofticios. Dacă ți-am făcut poftă, dar nu-ți place gustul murăturilor din magazin, noi ți-am pregătit o rețetă simplă pentru a face cele mai gustoase gogonele murate din tot cartierul. Atenție! Vecinile vor fi invidioase!

Când vrem să punem legume la murat, indiferent de ce alegem, castraveți, ardei, gogonele sau varză, trebuie să avem grijă la starea în care sunt legumele. Fii atentă la toate bucățile pe care le cumperi! Loviturile și zgârieturile ajută bacteriile să intre în legume. Dacă o singură bucățică fisurată ajunge în borcan, aceasta va distruge toată munca ta! Bacteriile vor duce la alterarea compoziției, așa că ai grijă.

Condimentele sunt importante

Pe lângă legume, un element important în borcanele cu murături sunt condimentele. Pentru un gust aromat, care îți va face musafirii să ceară porție dublă, adaugă usturoi, foi de dafin, cimbru, mărar, sare, piper, frunze de vişin, boabe de muştar şi frunze de ţelină.

Cimbrul, mărarul și frunzele de vişin trebuie să le aşezăm pe fundul borcanului.

Dacă vrei ca borcanele tale să fie pline de culoare, poți adăuga cu încredere morcov, ţelină, conopidă, sfeclă roşie sau varză roşie.

Mare atenție la sare

Mare anteție la cantitatea de sare pe care o folosești! În cazul în care nu știai, pentru fiecare litru de apă, în care pui gogonele, adaugi o lingură de sare. Evită sarea iodată, v-a înmuia murăturile. Foloseşte sarea gemă, brută.

Cum se prepară gogonelele murate

Pentru a mura gogonele, avem nevoie de următoarele ingrediente:

– cinci kilograme de gogonele;

– cimbru;

– mărar;

– usturoi;

– hrean;

– frunze de ţelină;

– sare gemă;

După ce ai spălat și sterilizat borcanele, așează pe fundul lor crenguțele de cimbru și de mărar. Așezează apoi gogonelele. Nu uita! Acestea trebuie să fie bine spălate sub mai multe jeturi de apă înainte de a ajunge în borcane. După ce ai pus gogonelele în borcan, te poți apuca de saramură.

Saramura se face din apă fiartă, sare și usturoi. La un litru de apă se adaugă o lingură de sare. Apa se lasă pe foc până da în clocot. Când saramura dă în clocot, adaugi usturoiul pisat.

Așează deasupra frunzele de țelină si hrean înainte de a turna saramura peste gogonele.