Dacă la sfârşitul săptămânii trecute cei de la PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor) anunţau emiterea a circa 600.000 de poliţe, ceea ce reprezenta 7,1% din numărul total al locuinţelor, în ultima sătămână s-a înregistrat un aflux considerabil, ajungând-se la 715.000 poliţe emise, reprezentând 8,5% din total. Cu alte cuvinte, în numai o săptămână s-au încheiat circa 115.000 de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei, adică o cincime din volumul înregistrat anteiror în aproape un an de zile.
„Am ajuns la 715.000 de poliţe emise, reprezentând 8,52% din numărul total de locuinţe, în ultima săptămână ritmul accelerând la peste 100.000 de poliţe”, ne-a declarat Marius Bulugea, preşedintele PAID. Totuşi, datele finale la sfârşitul zilei de 15 iulie vor fi anunţate mâine de preşedintele PAID, când se va face bilanţul primului an de la emiterea primei poliţe.
În privinţa termenului-limită legal, încă planează incertitudini. În vreme ce populaţia se ghidează după cel neoficial anunţat de Ministerul Internelor la începutul anului, adică 15 iulie, cei de la CSA spun că ar fi vorba de 5 august 2011, iar unii jurişti sunt de părere că termenul-limită este abia peste un an, adică pe 5 august 2012.
„Indiferent care e interpretarea termenului-limită, e ca şi cum nu există. Asigurările se pot încheia în continuare. Chiar nu e important să avem amenzi date. Important e ca primarii să discute cu oamenii şi să le explice că sunt expuşi mai mult decât dacă le-ar da amenzi. Noi am primit de curând aprobarea de la CSA de a vinde direct poliţe, prin parteneriate cu primăriile, şi studiem să vedem cum ar fi mai uşor şi pentru primării pentru a creşte gradul de acoperire”, a explicat Bulugea.
Din cele 715.000 de poliţe emise până în prezent de PAID, circa 70% sunt de clasă A ( de 20 de euro) şi 30% de clasă B (de 10 euro). Asta înseamnă că valoarea primelor brute subscrise prin PAID  a ajuns la 12 milioane lei (2,8 milioane euro), din care 10% (1,2 milioane lei) reprezintă valoarea cumulată a comisioanelor percepute firmelor de asigurare.