Pentru cei care călătoresc în America, nu este nimic surprinzător. Pentru majoritatea oamenilor poate părea desprins din filmele S.F. Este vorba despre dispozitivele care pot detecta orice material exploziv, dispozitive care se află în aproximativ 20 de aeroporturi din Statele Unite ale Americii.

Americanii au început să-şi pună din ce în ce mai mult problema eficienţei acestor mecanisme, deşi sunt capabile să detecteze inclusiv implanturile de silicon sau pierce-urile.

ABC News a publicat un material video în care este prezentat modul de functionare al unui astfel de dispozitiv, marea întrebare pe care o ridică materialul fiind aceea dacă acestea ar fi putut să detecteze explozibilul care a pus în pericol viaţa a 278 de pasageri, care s-au aflat pe 25 decembrie la bordul aeronavei care efectua cursa Amsterdam – Detroit.

Un astfel de dispozitiv, ca cel prezentat în materialul video, costă nu mai puţin de 170.000 de dolari şi funcţionează pe baza unor frecvenţe radio foarte înalte sau un nivel mic de raze X.