Cum arată cea mai mică casă de vacanță din România?

„Tiny Tower T5” este cea mai mică casă de vacanță din România. În trecut, era un simplu transformator electric, realizat, secolul trecut, de către arhitectul Duiliu Marcu. Astăzi, însă, este o căsuță de vis pentru proprietarii acesteia. A fost reamenajată de către arhitecții Dan Enache și Călin Radu de la LAMA Arhitectura.

Conceptul „Tiny Tower T5” a fost obținerea unui „cuib”, în contrast cu sentimentul de expunere totală pe care îl ai în exteriorul clădirii (amplasată la intersecția a trei străzi, fără clădiri în imediata vecinatate). Cei doi arhitecți au optimizat fiecare centimetru disponibil al spațiului interior:

  • PARTER: 5.58 mp (3.6m x 1.69m; H=2.32m) zona de acces + camera de zi / spațiu de dormit secundar + dulapuri + scară;
  • ETAJ: 4.62 mp (1.67m x 3.16 m; H= 3.85m) dormitor / spațiu de lucru + grup sanitar;
  • DEMISOL: 3.96mp (1.35m x 2.95m) bucătărie + 1.35mp (0.45mx2.15m h=0.75m) nișă depozitare + 1mp (0.45m x 2.15m) pod depozitare.
Tiny Tower T5
SURSA FOTO: LAMA Arhitectura
Tiny Tower T5 2
SURSA FOTO: LAMA Arhitectura

„Proud Of Tiny Tower T5, casuta noastra, cea mai mica Casa de Vacanta din Romania, reconversie a unui fost transformator electric, a primit doua nominalizari anul acesta in cadrul Anualei de Arhitectura Bucuresti 2023. Mulțumim LAMA Arhitectura, domnilor Dan Enache și Calin Radu”, este mesajul proprietarilor care nu doresc încă să închirieze sau să lase să fie vizitat locul. Cine știe, poate în viitor…

„Mulțumim arh. Duiliu Marcu, care s-a ocupat in 1924 sa avem la ce face reconversie”, a spus și Dan Enache.

 

Poze Tiny Tower T5

În rândurile următoare, puteți admira câteva fotografii cu exteriorul și interiorul casei de vacanță.

Tiny Tower T5 2_a
SURSA FOTO: LAMA Arhitectura
SURSA FOTO: LAMA Arhitectura
SURSA FOTO: LAMA Arhitectura
SURSA FOTO: LAMA Arhitectura
SURSA FOTO: LAMA Arhitectura
SURSA FOTO: LAMA Arhitectura
Tiny Tower T5
SURSA FOTO: LAMA Arhitectura

Istoria Tiny Tower T5

Imobilul a fost construit între anii 1923-1926 de către arhitectul Duiliu Marcu (1885 -1966). Face parte dintr-o serie de șapte transformatoare de electricitate, diferite ca proiect în funcție de amplasament. Transformatorul T5 este amplasat la intersecția a două străzi care au o diferență de nivel de aproximativ 5m, rezultând astfel un volum cu proporție specifică de turn, cu o amprentă în plan de doar 11mp (4,24m x 2,59m) și o înălțime la cornisa de 7m (coama de 9m).

În anii 1990, imobilul a fost convertit în atelier de bijuterii. În acea perioadă, s-a extins puțin prin închiderea zonei pergolei existente dintre contraforți. Spațiul cu acces separat a fost transformat într-un magazin alimentar.