Zilele trecute, fostul judecător Stan Mustață,  aflat în detenţie pentru luare de mită, a decedat în urma unui infarct miocardic, el fiind transferat de la penitenciarul Rahova la penitenciarul Giurgiu și mai apoi plimbat pe la trei spitale.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a cerut efectuarea de verificări în toate unităţile de detenţie prin care a trecut fostul magistrat, care executa o pedeapsă privativă de libertate, pentru a vedea care au fost condițiile de detenție și dacă decesul lui Stan Mustață a intervenit din cauza acestora.

Autoritățile au anunțat în repetate rânduri că țara noastră are nevoie de mai multe penitenciare, iar în acest sens urmează să fie construite noi închisori în România.

Totuși, este greu de crezut că sistemul românesc de penitenciare se va ridica la nivelul european.

 

Spre comparație vă prezentăm unul dintre cele mai “confortabile” penitenciare din lume. În Norvegia există însă un penitenciar, Halden, în care condiţiile de detenţie îi fac pe condamnaţi să uite că sunt privaţi de libertate şi unde cuvintele de ordine sunt respectarea drepturilor omului şi respectul reciproc. Explicaţia autorităţilor este aceea că oamenii sunt ajutaţi să rămână oameni şi dincolo de gratii şi că astfel se vor reintegra mai uşor în societate după ispăşirea pedepselor.

La Halden, celulele deţinuţilor sunt dotate cu băi proprii, cu gresie şi faianţă, mini-frigidere şi televizoare cu ecran plat, acestea din urmă fiind alese pentru a-i împiedica pe deţinuţi să ascundă droguri sau alte mărfuri de contrabandă. În plus, nicio fereastră nu are gratii la Halden.

 

La fiecare 10 sau 12 celule există câte o bucătărie şi un living, unde deţinuţii îşi prepară singuri mesele. De asemenea, închisoarea beneficiază şi de o sală de sport, teren de fortbal, o unitate dedicata vizitelor de familie şi un studio de muzică.