Aceste rețele, combinate cu rivalități etnice și de frontieră, au explodat odată cu asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, scrie The Grunge.

Marele Război a dus la pieirea a 20 de milioane de oameni și la schimbări naționale, sociale și tehnologice care au definit fundamental secolele XX și XXI.

Cum ar fi arătat însă lumea dacă această conflagrație mondială nu ar fi avut loc niciodată? Presupunând că un război la fel de nimicitor nu ar fi avut loc în locul lui, o lume în care Primul Război Mondial nu a existat ar fi putut fi una cu multe aspecte pozitive dar și negative.

Germania nu l-ar fi trimis înapoi în Rusia pe Lenin

Fără război, genocidele care au avut loc în secolul XX-lea nu ar mai fi existat. Într-un astfel de scenariu, Germania nu l-ar fi trimis niciodată înapoi în Rusia pe Lenin, din exilul său elvețian, pentru a destabiliza regimul țarist. Nu ar mai fi apărut URSS, cu un regim s-a instaurat prin epurări masive și crime în masă.

Nazismul și fascismul n-ar mai fi existat

Nici Partidul Nazist nu s-ar fi înființat, deoarece obiectivele lui Hitler au fost modelate de furia nemților după înfrângerea Germaniei în Primul Război Mondial și de explicațiile antisemite ulterioare privind criza prin care trecea Germania. Așa cum nici fascismul italian nu ar fi prins rădăcini. Tot Marel Război l-a ajutat pe Mussolini să-și atingă ambițiile dictatoriale, care, mai apoi l-au inspirat pe Hitler.

Orientul Mijlociu nu ar fi fost aruncat în haosul de azi

De asemenea, Orientul Mijlociu nu ar fi fost aruncat in haosul la care asistăm azi. Genocidul Armean din secolul al XX-lea și trasare frontierelor actuale ale regiunii de către Anglia și Franța au fost rezultatul declinului și înfrângerii Imperiului Otoman.