Ministerul turc al Apărării a anunţat că, recent, a avut loc un exerciţiu militar în spaţiul aerian al României.

Forţele aeriene britanice şi turce, eveniment bilateral de instruire pe teritoriul României

La acesta au participat avioane de luptă Eurofighter Typhoon din cadrul detașamentului britanic dislocat la baza Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa și aparate F-16 Fighting Falcon ale aviației turcești.

Forțele aeriene ale Turciei au mai venit în România, pentru participarea la evenimentul bilateral de instruire, şi cu aeronave Boeing E7-T Wedgetail pentru avertizare timpurie și control (AWACS), CASA/IPTN CN-235 pentru supraveghere și patrulare maritimă și KC-135R pentru realimentare în zbor.

Forțele Aeriene ale Turciei dispun de patru aeronave Boeing E7-T AWACS, o variantă militarizată specială de Boeing 737 echipată cu un radar MESA (Multi-role Electronically Scanned Array) dezvoltat de Northrop Grumman, care permit monitorizarea spațiului său aerian și coordonarea apărării aeriene a țării, notează umbrela-strategică.ro.

Între mai şi august 2021, circa 200 de militari britanici, cu patru avioane de luptă Eurofighter Typhoon, au fost dislocați la baza Mihail Kogălniceanu.

Ei au avut rolul de a executa operațiuni de Poliție Aeriană Întărită coordonate de NATO. Piloţii britanici au participat, în acest interval, la numeroase misiuni de antrenament, însă au fost trimişi, în câteva rânduri, şi să monitorizeze acțiunile unor aeronave militare rusești care se apropriau de spațiul aerian NATO.

Rusia desfăşoară exerciţii militare în apropierea Afganistanului

În altă ordine de idei, în contextul situaţiei instabile din Afganistan, circa 500 de soldaţi din trupele de infanterie motorizată ale Rusiei participă la exerciţii militare în zona muntoasă din Tadjikistan.

Toţi soldaţii implicaţi în aceste exerciţii vin de la baza militară rusă din Tadjikistan, precizează comandamentul Districtului Militar Central al Rusiei, citat de agenţia Interfax.

Este pentru a treia oară în această lună când Rusia întreprinde manevre militare în apropiere de frontiera afgană.

Noi exerciţii sunt preconizate pentru 7-9 septembrie în Kârgâzstan între statele membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară regională condusă de Rusia. În Kârgâzstan se află o bază militară aeriană a Rusiei.

Ţările din Asia Centrală, în special Uzbekistan şi Tadjikistan, care se învecinează cu Afganistanul şi care s-au confruntat cu atacuri jihadiste în anii 1990 şi 2000, exprimă temeri după revenirea talibanilor la putere.