Avioanele de luptă Eurofighter au ajuns în România

Germania a adus un sprijin semnificativ pentru misiunea de poliție aeriană NATO din România, în cadrul Air Policing South (eAPS).

Miercuri după-amiază, avioanele de luptă Eurofighter ale Forțelor Aeriene Germane au sosit la baza militară Mihail Kogălniceanu. Amintim că aceasta se află lângă Constanța.

Contingentul german, format din aproximativ 150 de militari, a fost pregătit și implementat în ultimele săptămâni, iar patru avioane de luptă Eurofighter vor deveni operaționale începând cu 27 noiembrie.

Acestea vor consolida apărarea aeriană în flancul sud-estic al NATO, având în vedere importanța regiunii în cadrul alianței.

Ambasadorul Germaniei la București, Peer Gebauer, a subliniat angajamentul ferm al Germaniei față de securitatea și cooperarea cu România.

„Participând din nou la misiunea de poliție aeriană întărită Air Policing South cu patru avioane de luptă Eurofighter, arătăm că suntem alături de aliatul nostru, România, și colaborăm la securizarea teritoriului nostru aliat. Le mulțumesc partenerilor noștri români pentru ospitalitate și pentru cooperarea excelentă”, a declarat ambasadorul.

Această inițiativă evidențiază solidaritatea și unitatea dintre statele membre NATO în asigurarea securității spațiului aerian și în consolidarea legăturilor de apărare colectivă în cadrul alianței.

Avioane de luptă Eurofighter
SURSA FOTO: Comandantul Contingentului eAPS

Eurofighter, proiectat pentru a excela în lupta aeriană

Eurofighter Typhoon, o adevărată bijuterie în tehnologia aeriană, se impune ca un avion de luptă multimotor, cu aripă delta canard, și este rezultatul eforturilor comune ale unui consorțiu de excepție. Inițial conceput pentru a excela în superioritatea aeriană, Typhoon s-a dovedit a fi mai mult decât un vânător deasupra cerului.

Fabricat de consorțiul format din Airbus, BAE Systems și Leonardo, Eurofighter Typhoon a devenit un standard în ceea ce privește agilitatea și versatilitatea în operațiunile militare. Consorțiul coordonează proiectul prin intermediul Eurofighter Jagdflugzeug GmbH, asigurând succesul și evoluția continuă a aeronavei.

Eurofighter Typhoon este cunoscut pentru agilitatea sa excepțională, fiind proiectat pentru a excela în lupta aeriană. De la începuturile sale, avioanele au evoluat constant. Au devenit din ce în ce mai bine echipate pentru a îndeplini misiuni complexe.

Caracteristici Eurofighter

Eurofighter Typhoon se impune ca o forță dominantă în lumea aviației militare, fiind un avion de luptă cu caracteristici remarcabile, gândit pentru a excela într-o gamă variată de misiuni.

Typhoon poate fi operat de un singur sau de doi membri ai echipajului.

Cu două motoare Eurojet EJ200 cu turbosuflante cu postcombustie, fiecare generând o împingere de 60 kN în regim uscat și 90 kN cu postcombustie, Typhoon este echipat pentru a atinge performanțe remarcabile în orice scenariu.

  • Typhoon dispune de un tun puternic de 27 mm cu 150 de cartușe, adăugând o lovitură devastatoare la arsenalul său.
  • Cu un total de 13 puncte de sprijin, incluzând 8 sub aripă și 5 sub fuselaj, Typhoon are o capacitate de încărcare utilă impresionantă de peste 9.000 kg.
  • Typhoon poate fi echipat cu rachete aer-aer, aer-sol și anti-navă, precum AIM-120 AMRAAM, Storm Shadow, și Marte ER.
  • Typhoon are o varietate de opțiuni pentru bombe ghidate, incluzând seria Paveway, AGM-88 HARM și JDAM.
  • Aeronava poate transporta rezervoare de combustibil supersonice de 1000 de litri pentru o autonomie extinsă.