Germania a semnat un contract cu Airbus pentru achiziţia a 38 de noi avioane de luptă de tipul Eurofighter, a anunţat miercuri grupul aeronautic european, o decizie care vizează reînnoirea flotei sale învechite de avioane de vânătoare, relatează AFP, conform Agerpres.

Deputaţii din Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german, şi-a dat joi acordul pentru această achiziţie, a cărei livrare este prevăzută să aibă loc între 2025 şi 2030, acordându-i o alocare de aproape 5,5 miliarde de euro.

„Aceste 38 de aparate se numără printre cele prevăzute într-un plan mai amplu” prezentat în aprilie de guvern, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării german.

La momentul respectiv, ministrul german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer a anunţat un plan global pentru forţele aeriene germane vizând achiziţionarea a 93 de avioane europene Eurofighter şi a 45 de avioane F-18 americane pentru reînnoirea flotei sale de Tornado.

Eurofighter, lansat în 2003, este cel mai modern avion de luptă de construcție europeană

Această dorinţă a lui Kramp-Karrenbauer nu se va putea însă realiza integral înainte de „legislatura următoare”, respectiv cel mai devreme la finalul lui 2021, a precizat un purtător de cuvânt al ministerului său.

Această primă comandă confirmată de 38 de avioane Eurofighter, cunoscută şi sub numele de proiectul Quadriga, vizează livrarea a 30 de aparate monoloc şi a opt cu două locuri.

„Noul Eurofighter Tranche 4 este în prezent avionul de luptă de construcţie europeană cel mai modern, cu o durată de viaţă utilă care depăşeşte uşor 2060. Capacităţile sale tehnice vor permite integrarea sa completă în viitorul sistem aerian de luptă european FCAS”, şi-a exprimat satisfacţia managerul Airbus Defence and Space, Dirk Hoke, într-un comunicat.

Lansat în 2003, Eurofighter Typhoon este construit de un consorţiu european format din grupul franco-germano-spaniol EADS, grupul britanic BAe Systems şi cel italian Alenia. Aparatul de zbor este în dotarea forţelor armate din Germania, Regatul Unit, Italia, Spania, Arabia Saudită şi sultanatul Oman.