Ministerul Afacerilor Externe îi anunță pe cetățenii români care se află sau tranzitează Germania că, în perioada 03 – 07 septembrie, mecanicii de locomotivă ai concernului Deutsche Bahn se află în grevă.

Deutsche Bahn va încerca, însă, să asigure curse la interval de două ore pe rutele cele mai importante. În estul Germaniei vor fi puse la dispoziție și autobuze. A mai fost anunțat sprijinul companiei Lufthansa, care s-a oferit să organizeze curse speciale.

Cea mai lungă grevă organizată

Este cea mai lungă grevă organizată de Sindicatul Mecanicilor de Locomotivă Germani (GDL). Sunt afectate cursele feroviare pe distanțe lungi și cursele regionale pe întreg teritoriul federal, în special legăturile feroviare dintre Berlin și bazinul Rhein-Ruhr, precum și dintre Hamburg și Frankfurt am Main.

Germania a fost afectată de greve în ultima perioadă.

Motivul grevelor este unul financiar. Mecanicii de la Deutsche Bahn au solicitat pentru acest an o majorare salarială de 3,2%, în acord cu creşterile din sectorul public, un bonus de 600 de euro, legat de activitatea în timpul pandemiei, şi condiţii mai bune de muncă.

Conducerea Deutsche Bahn a oferit GDL o majorare de 3,2%, dar aceasta va intra în vigoare mai târziu decât ceruse sindicatul. Cele două părţi nu au ajuns la un acord privind durata acordului colectiv de muncă.

Ultimul mare conflict social la Deutsche Bahn s-a derulat între 2014 şi 2015. Atunci, timp de aproape nouă luni, sindicatul GDL a organizat nouă greve de amploare, care s-au întins fiecare pe parcursul mai multor zile, pentru a cere o modificare a regulilor de reprezentare. La finele lunii mai 2015, o grevă de şase zile a devenit cea mai lungă din istoria Deutsche Bahn.

MAE recomandă călătorilor să opteze pentru călătoriile pe cale rutieră sau pentru amânarea acestora.