Chinezii ‘au făcut anumite progrese, dar am vrea să vedem mai multă mişcare’ în liberalizarea cursului monedei lor naţionale, a declarat Ben Rhodes, un consilier adjunct pe probleme de securitate naţională al preşedintelui Barack Obama.

‘Luăm act de acest anunţ. Înl vom examina cu atenţie’, a adăugat el în cursul unui cursul unui briefing de presa desfăşurat în paralel cu summitul Americilor, la Cartagena, în Columbia, la care participă şi Obama.

Anunţul ‘se înscrie în continuitatea apelurilor noastre la adresa Chinei de-a adopta mai multe decizii identice pentru ca moneda lor să se aprecieze până la valoarea stabilită de pieţe’, a subliniat Rhodes.

Marja de fluctuaţie a yuanului, de plus sau minus 0,5% în raport cu dolarul, va fi lărgită la 1% cu începere de luni, a anunţat Banca Populară a Chinei (BPC).

Această reformă permite monedei chineze să fluctueze mai mult în funcţie de piaţă, chiar dacă Beijingul îşi rezervă dreptul de a controla situaţia, potrivit analiştilor.

Valoarea yuanului este stabilită de BPC, care fixează zilnic cotaţia acestuia, şi nu prin legea cererii şi ofertei cum este cazul pentru marile valute ale lumii. Bejingul permite astfel o fluctuaţie lejeră în jurul cursului director legat de dolar. 

Statele Unite, care au înregistrat în 2011 un deficit comercial record în relaţia cu China, consideră ca de altfel mulţi parteneri comerciali ai Beijingului, că valoarea yuanului este subestimată, fapt ce conferă produselor chinezeşti un avantaj competitiv neloial.

Premierul chinez, Wen Jiabao, a afirmat luna trecut că nivelul yuanului s-a apreciat cu 30% din 2005 în raport cu dolarul.

SURSA: Agerpres