Un clip video rusesc vorbește despre acțiunile Moscovei în contracararea unei posibile mari epidemii. S-a întâmplat în Rusia la data de 23 decembrie 1959, atunci când celebrul pictor rus Alexei Kokorekin s-a întors la Moscova din India. Acesta a contractat variola în timpul călătoriei efectuate, iar pentru a preveni răspândirea ei, autoritățile ruse s-au mobilizati mediat, scrie zdg.md.

Mai exact, forțele Ministerului Afacerilor Interne, KGB, armatei și Ministerului Sănătății i-au găsit și i-au izolat pe toți cei cu care artistul și alte persoane infectate de el au avut cel puțin un contact.

10 milioane de persoane, vaccinate în 20 de zile

Totodată, pentru a fi precauți în fața variolei și pentru a evita un dezastru național, oficialii din Rusia au dat startl unei campanii de vaccinare fără precedent. Astfel, până la data de 25 ianuarie 1960, peste 5,5 milioane de moscoviți și peste 4 milioane de locuitori din regiunea Moscovei au fost vaccinați.

În clipul video, autorul se întreabă cum a fost posibil ca în urmă cu 61 de ani, când vemurile erau diferite, Rusia să poată să oprească izbucnirea unei epidemii de variolă într-un timp atât de scurt.

În același timp, o altă întrebare este legată de rapiditatea în care autoritățile au gestionat situația, în contextul în care în mai puțin de trei săptămâni, zece milioane de persoane au fost vaccinate, iar acum, în cazul pandemiei de coronavirus, această țintă este destul de dificil de atins în unele țări.