După ce primele două luni ale anului au stat sub semnul unui blocaj cauzat de modificările aduse programului „Prima Casă“, luna martie a dat, odată cu relansarea programului, un imbold proprietarilor cu locuinţe la vânzare. Creşterile uşoare de preţ raportate în majoritatea oraşelor mari din ţară pot fi puse pe seama noii forme a programului, efect similar cu cel produs în vara anului trecut, în momentul lansării „Prima Casă“. 

„Evoluţia preţurilor la apartamente în primul trimestru a fost oscilantă şi foarte dinamică. După scăderile din prima lună a anului care au confirmat previziunile specialiştilor, preţurile au revenit în martie fiind foarte aproape de nivelul înregistrat la sfârşitul anului trecut. Rămâne de văzut dacă aceste preţuri vor fi validate de cumpărători sau dacă, dimpotrivă, trendul de scădere se va relua şi vom asista la noi minime în 2010“, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al portalului imobiliare.ro.

Braşovenii caută apartamente mici şi ieftine

Conform indicelui imobiliare.ro, preţul cerut pentru apartamentele cu o cameră a crescut cu 1,2% în luna martie, în timp ce preţul apartamentelor vechi cu patru camere a scăzut cu 1,1%. În ceea ce priveşte evoluţia la trei luni, preţul apartamentelor cu o cameră a crescut cu 3,8%, în timp ce preţul celor cu patru camere a scăzut cu aproape 5%. Se pare că în continuare, pentru braşoveni, cele mai atractive rămân apartamentele mici.
0-50108-brasov.jpg

Clujul înregistrează fluctuaţii uşoare de preţ

Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 a ajuns la sfârşitul lui martie la valoarea de 1.047 euro/mp util. În primul trimestru, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele vechi cu două şi trei camere: 3,1%, respectiv 3,6%. Pe de altă parte, apartamentele cu o cameră s-au scumpit cu 0,4% în acest interval, chiar dacă în ultimele treizeci de zile, preţul pe metru pătrat cerut pentru această categorie imobiliară s-a redus cu 4%, de la 1.113 euro/mp în februarie, până la 1.068 euro/mp în martie.
0-50109-cluj.jpg

Ieftiniri pe linie în Constanţa

Apartamentele din blocurile vechi din Constanţa s-au ieftinit per ansamblu, în primul trimestru al anului, însă ritmul a fost diferit de la o categorie la alta. Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu trei camere, respectiv 5,3% faţă de valoarea înregistrată la sfârşitul anului trecut, iar cea mai mică rată de ieftinire au avut-o apartamentele cu o camera: 0,5%. Apartamentele cu două camere s-au ieftinit în primul trimestru cu 1,4%, în ciuda unei creşteri de 0,8% înregistrată în ultima lună.
0-50110-constanta.jpg

Garsonierele din Iaşi, cele mai scumpe, raportat la suprafaţă

La sfârşitul primului trimestru, preţul apartamentelor vechi a revenit peste pragul de 900 euro, atingând valoarea de 913 euro în luna martie. Cu un preţ mediu de 952 euro/mp util, apartamentele cu o cameră rămân în continuare cele mai scumpe. Interesantă este evoluţia apartamentelor cu două camere care s-au scumpit cu 2,9% în intervalul analizat. Apartamentele cu trei camere prezintă un preţ mediu de 900 euro/mp util în luna martie, cu 1,2% mai mare decât preţul înregistrat în februarie, respectiv cu 1,4% mai mult decât valoarea înregistrată la sfârşitul anului trecut.
0-50111-iasi.jpg

Timişorenii nu sunt interesaţi de patru camere

În Timişoara, preţul cerut de agenţiile imobiliare şi proprietari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă la apartamentele vechi nu a avut o evoluţie spectaculoasă în primul trimestrul al anului. Preţul apartamentelor cu o cameră a scăzut în ultima lună cu 2,5%, chiar dacă faţă de sfârşitul anului trecut, valoarea înregistrată în prezent este cu 0,8% mai mare. Apartamentele vechi cu două camere s-au ieftinit cel mai mult în intervalul analizat, valoarea acestora reducându-se cu 1,8%. Apartamentele vechi cu trei s-au scumpit uşor faţă de sfârşitul anului trecut, chiar dacă în ultima lună preţul acestora s-a redus cu 0,6%. Pe de altă parte, apartamentele cu patru camere înregistrează în continuare cel mai mic preţ pe metru pătrat, 859 euro, ceea ce reflectă un nivel al cererii mai scăzut pentru această categorie.
0-50112-timisoara.jpg