Conform Der Spiegel, operatorul aerian din Iran tocmai și-a mărit flota de cinci aeronave Boeing și 27 Airbus prin achiziționarea, din Ucraina, a unui avion Airbus A310-304 care, conform fișei tehnice și istoricului, a fost utilizat de oficialități germane, inclusiv cancelarul Angela Merkel. Denumit Theodor Heuss, după numele primului președinte vest-german, avionul are toate dotările necesare unei aeronave de lux.

Punând această informație în contextul recentei solicitări a Germaniei de a fi mărite sancțiunile împotriva guvernului de la Teheran, ca urmare a raportului IAEA (International Atomic Energy Agency) care susține că iranienii încearcă să creeze o armă nucleară, jurnaliștii nu se abțin să numească afacerea „jenantă” pentru cel mai puternic stat european.

Parcursul fostei aeronave germane până la intrarea în flota Mahan Air a fost cel puțin interesant. Construit în 1989, avionul a fost utilizat mai întâi de compania est-germană Interflug. Odată cu unificarea Germaniei, aeronava a fost modernizată și pusă la dispoziția cancelarilor Helmut Kohl, Gerhard Schröder și, mai apoi, Angela Merkel pentru călătoriile acestora.

Ultimul zbor în slujba oficialităților germane a fost efectuat în iunie 2011 când avionul a fost înlocuit cu un nou A340. Scoasă la licitație de germani, aeronava a fost achiziționată de un grup de investitori ucrainieni pentru 3,1 milioane de euro. Aceștia au revândut ulterior „în secret” avionul către Mahan Air. Mergând pe firul afacerii, jurnaliștii de la Der Spiegel au aflat că mai multe aeronave aparținând Lufthansa au fost vândute unor persoane din Ucraina pentru ca apoi să ajungă în Iran. Situația este cu atât mai complicată cu cât Statele Unite au acuzat recent Mahan Air că ar fi transportat în secret armament și soldați ai gărzii republicane iraniene. Ca urrmare, SUA au blocat activele deținute în afara țării de operatorul aerian.