Scrisoarea suplimentara de intentie expediata pe adresa din Washington a Fondului Monetar International contine, printre altele, o propunere privind majorarea deficitului bugetar convenit in Memorandumul de finantare. Desi nu foarte consistente, cele 0,2 procente in plus pe care Guvernul de la Bucuresti intentioneaza sa le negocieze ar servi la cresterea cheltuielilor pentru investitii in infrastructura. Cat despre acoperirea diferentei de deficit, ministrul finantelor a identificat deja mijloacele, credite externe si resurse interne. Nu s-a specificat clar daca „resursele interne” inseamna imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor la bugetul statului, o crestere a fiscalitatii sau si-si.
Daca vor fi sau nu de acord functionarii FMI cu cererea romanilor ramane de vazut. Oricum, pentru prima data in istoria acordurilor ratate cu institutia in cauza, avem un aliat important in incercarea de renegociere.
Recesiunea globala a obligat un intreg mapamond sa-si revizuiasca, in minus, planurile economice de viitor. Si daca giganti economici ca America sau Germania au facut-o, noua de ce nu ni s-ar permite sa o facem?