Si apropo de mancare chinezeasca, cea mai buna din lume se gaseste in restaurantele din Hong Kong, oras in care majoritatea locuitorilor sunt cantonezi. Este deja istorie faptul ca in Canton au fost mereu cei mai buni bucatari din China, si odinioara erau adusi la curtea imparatului, din Canton (actualmente numit Guangzhou) la Peking (acum numit Beijing). Se spune despre cantonezi ca traiesc ca sa manance si nu mananca ca sa traiasca.


Turistii straini merg mai intai la ceea ce se cheama restaurant “dim-sum”. Servite de dinainte de rasaritul soarelui pana la 5-6 dupa-masa, dim-sum, gustarile miniaturale cantoneze, sunt adevarate opere de arta. In bucataria cantoneza exista 2.000 de tipuri de dim-sum, iar intr-un restaurant din Hong Kong se prepara cam 100 de tipuri pe zi. Abia apoi strainii incearca un restaurant chinezesc traditional, unde mancarea este foarte diferita de mancarea chinezeasca servita in Romania.


Un alt motiv pentru care strainii sunt atrasi de Hong Kong ca de un magnet, pe langa bucataria cel putin originala, este statutul de port fara taxe al orasului. Nimeni nu vine aici fara sa cumpere ceva, mai ales ca totul, cu exceptia bauturilor alcoolice, tigarilor, parfumurilor, produselor cosmetice si masinilor, se vinde fara taxe de import. Politica locala incurajeaza competitia puternica intre centrele comerciale, asa ca magazinele stau deschise pana la orele 22. tineti minte ca aproape totul se negociaza si puteti obtine reduceri chiar si de 40% in magazinele de blanuri si de bijuterii.


Shanghai, cel mai cunoscut oras din China, numit odata Parisul Orientului, se autointituleaza acum Perla Orientului si, daca nu ai vedea chinezi pe strada, ai fi convins ca este in alta tara. Departe de puterea politica de la Beijing, aici se construieste cel mai mare centru comercial din China, unde vor exista: sediul bursei din Shanghai, cel mai inalt hotel din lume, aeroportul orasului si primul tren magnetic din lume. Centrul, numit Pudong, va fi gata in 2010, cand Shanghaiul va gazdui Expozitia Mondiala.


In plus, aici s-au construit nenumarate mall-uri, si-au deschis reprezentante toate marile case de moda, exista 3.000 de zgarie-nori si cea mai inalta cladire din Asia, iar pe strazi nu vezi decat Mercedes si Lexus. Mai exact, aici se traieste cel mai bine, caci salariile sunt la fel de mari ca si cladirile.


Daca Hong Kong si Shanghai sunt acum cele mai cosmopolite orase din China, putin turisti merg la Beijing, unde nu prea au ce vizita, cu exceptia Orasului Interzis. La fel de putini merg la Guangzhou (fostul Canton), portul din care incepea Drumul Matasii. In secolul XIX, canton era singurul loc din China pe care strainii aveau voie sa-l viziteze si de unde cumparau matase, ceai, portelan, dantela, evantaie, mirodenii si alte produse de lux. Acum, ei pot cumpara toate astea din intreaga China.Nu ratati


• Sculptat intr-o stanca amplasata la confluenta raurilor Dadu He si Min He, Marele Budha masoara 71 metri inaltime si este cel mai mare Budha din lume. Urechile lui au 7 metri lungime, iar unghiile degetelor mari de la picioare au fiecare cate 8,5 metri lungime.


• Orasul Interzis, numit asa pentru ca timp de 500 de ani a fost resedinta dinastiilor Ming si Qing, este cel mai mare si mai bine conservat sit istoric din China. Va trebuie o zi intreaga pentru a explora orasul odinioara
interzis nu doar strainior.


• Marele Zid se intinde din provincia Liaoning pana la Jiayuguan,
in desertul Gobi. Constructia zidului original a inceput acum 2000 de ani, in timpul dinastiei Qin.
• Palatul de vara, unul din cele mai mari atractii din Beijing, are un parc imens. Acest labirint de temple, pavilioane, gradini, lacuri
si coridoare a fost odata resedinta
de vara a curtii imperiale,
care venea aici pentru a scapa
de caldura
insuportabila din Orasul Interzis.


• Odata unul din cele mai importante orase datorita faptului ca se afla
la intersectia drumurilor comerciale, Xi’an este acum vizitat pentru ca langa el se afla Armata Luptatorilor de Caramida. Descoperiti in 1974, cei 10.000 de luptatori stau
in formatie de lupta si poarta
arme reale.
Ursii panda mai traiesc doar in China si se spune despre ei ca au puteri magice si alunga dezastrele naturale
China este cel mai mare producator de orez din lume
Pe langa orasele imperiale, exista munti sacri, lacuri de turcoaz si rezervatii naturale pe care le puteti vizita
Cea mai populara atractie din Beijing este Orasul Interzis, cel mai mare complex de palate din lume (are 9.999 cladiri)


Oferte


Paralela 45 – Circuit China 13 zile – 1.445 euro + 190 RON /pers. Tariful include: bilet de avion Bucuresti-Beijing, Xi