Președintele Klaus Iohannis apasă tot mai mult pedala pe alegerile anticipate și ține morțiș ca acestea să aibă loc înainte de alegerile locale.

Astfel, la o întâlnire informală cu presa, președintele Klaus Iohannis a declarat că, și în cazul în care ar pica guvernul Orban 1, tot Ludovic Orban va rămâne premier, cu un cabinet Orban 2.

Ce șanse sunt pentru anticipate

Șeful statului estimează că, în acest moment, șansele de a avea alegeri anticipate sunt de 50%.

Iohannis a mai spus că anticipatele se pot realiza pe 2 căi: demisia sau demiterea lui Ludovic Orban. El consideră că o eventuală moțiune de cenzură ar putea fi depusă în urma unui proiect de lege pe care Guvernul își angajează răspunderea, fie unul dintre cele care au trecut deja prin această etapă, fie cel privitor la alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin.

Când va cădea Guvernul

Surse politice spun că în luna februarie Guvernul Orban va cădea și tot atunci se vor declanșa anticipatele, informează evz.ro.

Aceleași surse susțin că PNL forțează o moțiune de cenzură prin asumarea răspunderii pe proiectul Legii Bugetului.

PSD nu intră în joc

Însă, în mod straniu, PSD nu intră în acest joc. Atacă la CCR asumarea, dar nu depune moțiune.

Va face asta doar dacă Guvernul își va asuma răspunderea pe alegerea primarilor din două tururi de scrutin.

Surse din PSD susțin că nu vor sprijini înlăturarea Guvernului Orban. Dacă premierul va demisiona, ei sunt dispuși să voteze un alt cabinet format din liberali, arată sursa citată.

Vă recomandăm să citiți Documente inedite, povești secrete, reportaje de senzație în noul număr al revistei Evenimentul Istoric! Disponibil pe piață din 20 decembrie