Sondaj INSCOP. Jumătate dintre români susțin că merg la vot la alegerile parlamentare. PSD este pe primul loc în intenţiile de vot, cu 31%. Urmează PNL şi AUR, diferenţa fiind mică. Diferenţa dintre cele două partide este sub 1 procent.

Aproape un sfert dintre respondenţi afirmă că în mod sigur nu ar merge să voteze. PSD se menţine pe primul loc, cu 29,1 % din opţiuni. Pe locul doi se află AUR. Partidul lui George Simion este urmat la diferenţă de peste 2 procente de PNL.

USR ar avea în prima variantă 12%. iar în cea de a doua 11,6%.

PSD şi PNL, scoruri bune pe votanţii foarte mobilizaţi

”PSD şi PNL obţin scoruri uşor mai bune pe votanţii foarte mobilizaţi, în timp ce AUR obţine scoruri mai bune pe votanţii care au o opţiune politică, indiferent de cât de mobilizaţi sunt”, remarcă directorul general al INSCOP Research, Remus Ştefureac.

Jumătate dintre cei chestionaţi în cadrul sondajului afirmă că în mod sigur ar merge la vot dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Aproape un sfert dintre ei declară că în mod sigur nu ar merge să-şi exercite dreptul de vot.

Jumătate dintre români merg la vot

Intenţia de a merge la vot a fost evaluată pe o scală de la 1 – sigur NU la 10 – sigur DA, întrebarea fiind: ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cât de sigur sunteţi că aţi merge să votaţi?”

Pe scala de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot.  Cifra 10 înseamnă ”sigur da” voi merge la vot. Un procent de 23.7% dintre români au ales 1. Un alt procent de 1.8% dintre români au ales. Urmează 21.7% care au ales 3 și 1.8% care au ales 4. Un procent de 6.8% au ales 5. În proporție de 1.8% au ales 6 iar 2.7% au ales 7. Urmează 5.3% care indică 8,  2.5% pentru 9 şi 50.1% care indică 10.

Cu alte cuvinte, ponderea celor care aleg nota 10 – sigur DA este foarte mare cfomparativ cu prezenţa efectivă întregistrată la scrutinele anterioare.

Sondaj/ SURSA FOTO: INSCOP

PSD este pe primul loc la intenția de vot

În ceea ce priveşte intenţiile de vot, întrebarea a vizat o listă fixă de partide, fiind: ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare şi ar participa urmatoarele partide/ alianţe politice, dvs. cu candidaţii cărui partid/ alianţe aţi vota?”.

În cazul respondenţilor care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă şi au declarat că merg sigur la vot (37.8% din eşantion), 31% ar vota cu PSD. Un procent de 20,4% ar opta pentru PNL. AUR vine puternic din spate cu 19,7%. Cu USR ar vota 12%. Ar urma, în ordine, ca intenţii de vot, UDMR – 4,6%, SOS – 3,1%, Partidul Verde 2,7%, PMP – 1,7%, Pro România 1,5%, Forţa Dreptei 1%, REPER – 0.7%, Alt partid – 1,6%.

Diferența dintre PNL și AUR

Respondenţii care doar au optat pentru un partid din listă, indiferent dacă merg sau nu vot, fiind excluşi nehotărâţii, au exprimat următoarele opţiuni: PSD – 29,1%, AUR – 22,4%, PNL – 20,4%, USR – 11%. Celelalte formaţiuni se află sub pragul electoral de 5% necesar intrării în Parlament.

Sondaj/ SURSA FOTO: INSCOP

Sondaj INSCOP. În ce condiții obține AUR voturi mai multe

”INSCOP Research a decis să publice în mod transparent intenţia de vot raportată la două categorii distincte de respondenţi: aşa numiţii votanţi cei mai mobilizaţi, adică respondenţii care aleg un partid din listă, şi declară că ar merge în mod sigur la vot, fără a include nehotărâţii şi non-răspunsurile (37,8% din totalul eşantionului), respectiv respondenţii care aleg un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin în mod sigur la vot, fără a include nehotărâţii şi non-răspunsurile (63,8% din totalul eşantionului)”, a spus Remus Ştefureac

Se constată că PSD şi PNL obţin scoruri uşor mai bune pe votanţii foarte mobilizaţi. AUR obţine scoruri mai bune pe votanţii care au o opţiune politică, indiferent de cât de mobilizaţi sunt.

Lucrurile care vor conta în viitoarele alegeri

„În acest moment nu putem vorbi despre tendinţe foarte clare de evoluţie/involuţie a intenţiei de vot. În următoarele luni, conturarea acestor tendinţe va depinde în mare măsură de modul în care va evalua populaţia mersul economiei, al preţurilor, precum şi de politicile publice cu impact major precum cele legate de taxe, salarii sau pensii”, a explicat directorul INSCOP.

În opinia sa, un rol important asupra evoluţiei intenţiei de vot îl vor avea şi subiecte din afara spectrului politicilor guvernamentale precum cazuri de corupţie sau situaţii de criză neprevăzute.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.