În locurile foarte aglomerate, benzinării sau intrări pe autostradă, plăţile rapide sunt esenţiale. Pentru a micşora timpul de plată, emitenţii de carduri inventează noi tehnologii.

Shopping în supermarket, plăţi la benzinării sau la intrarea pe autostradă, la McDonald’s, vouchere de cumpărături de toate tipurile, făcute doar prin simpla atingere a telefonului mobil de terminalul PayPass. Visa şi MasterCard au început să testeze noi metode de plată în diverse ţări ale lumii.

Participanţii la teste îşi trec telefoanele mobile prin faţa terminalului „contactless“ instalat la comercianţi. Acesta emite un semnal auditiv şi vizual. Suma care trebuie plătită apare pe ecranul telefonului, iar posesorului i se cere să tas-teze codul personal direct, de pe tastatura telefonului. Plata este confirmată în momentul în care telefonul trece prin dreptul terminalului. Telefonul devine astfel un „card“ de plată adiţional pentru utilizatori, de vreme ce contul cardului de plată este „stocat“ în cartela SIM a telefonului. În cazul testelor făcute cu cardurile MasterCard, noua tehnologie permite ca achiziţiile de valoare mică, sub 25 de euro, să fie realizate rapid, sigur şi uşor, fără a mai fi nevoie ca utilizatorii să plătească numerar, să treacă cardul prin cititor, sau să semneze chitanţele. Pentru cumpărăturile mai mari de 25 de euro, consumatorii trebuie să semneze în continuare chitanţele.

Cardurile doi în unu

84-9773-26_mana_01.jpgVisa Europe şi-a anunţat la sfârşitul anului trecut participarea la testarea O2 Wallet, primul program pilot NFC (Near Field Communications) la scară largă, care se va desfăşura în Marea Britanie. Proiectul testează utilizarea telefoanelor mobile pentru plata cumpărăturilor, accesul la evenimente şi chiar întrebuinţarea lor drept carduri Oyster (principalul mijloc de plată în sistemul de transport din Londra), prin simpla apropiere a aparatului de un cititor de carduri. Tehnologia permite şi reîncărcarea fondurilor de credit.

Următoarea generaţie de carduri cu cip la care lucrează Visa va combina mai multe aplicaţii într-un singur card. O primă formă este combinaţia dintre debit şi credit pe acelaşi suport de plastic, ideală pentru băncile care emit doar carduri de debit, dar vor să fie prezente şi pe piaţa de credit. Posesorii îşi pot alege metoda de plată, funcţia de credit a acestui card fiind disponibilă chiar şi pe pieţele care nu au trecut la carduri cu cip.

Un alt card multifuncţional combină cardul de debit cu funcţia de plată în rate. Instrumentul este potrivit pentru cumpărăturile de mare valoare, care pot fi achitate în rate. Aceeaşi funcţie de plată în rate poate fi adăugată şi cardului de credit, majorând astfel capacitatea de plată a creditului standard. Modalitatea este foarte populară pentru cardurile cobrandate cu retaileri.

Comercianţii vor putea „emite“ carduri

Visa în colaborare cu Datacard Group a inventat primul automat de emitere de carduri, permiţând emitenţilor controlul total asupra procesului de emitere, fără a mai implica prezenţa fizică a acestora. Automatele vor fi instalate la comercianţi. Beneficiile sunt atât pentru băncile emitente, cât şi pentru comercianţi şi posesori de carduri.

Din perspectiva băncilor, procesul de emitere a cardurilor se desfăşoară de la distanţă şi într-un mediu sigur. Comercianţii pot oferi clienţilor un serviciu cu valoare adăugată. În plus, procesele şi procedurile de securitate simple le vor permite să se concentreze asupra a ceea ce fac ei cel mai bine, şi anume să vândă. Pentru posesorii de carduri, emiterea pe loc înseamnă că nu mai trebuie să aştepte câteva săptâmâni pentru ca banca lor să le emită un nou card, ci, dimpotrivă, pot obţine imediat un card de credit sau de debit, chiar în timp ce îşi fac cumpărăturile.

Viitorul pe card

MasterCard PayPass
Prin programul de plată contactless, MasterCard a introdus cardurile PayPass în telefonul mobil sau în ceasul posesorului de card. Aceştia trebuie doar să-şi treacă mobilul sau ceasul prin faţa cititorului PayPass.

O2 Wallet
Este un program prin care Visa testează utilizarea telefoanelor mobile pentru plata cumpărăturilor, accesul la evenimente. Ele pot fi folosite drept carduri.

Visa Europe Şi Montise
Au în vedere lansarea primului voucher de cumpărături dezvoltat pentru telefonia mobilă. Noul serviciu va permite consumatorilor să îşi creeze un cont pre-plătit pe telefonul mobil şi să îşi încarce contul cu fonduri.

Carduri multifunctionale
Cardul pregătit de Visa va combina cardurile de debit cu cele de credit şi posibilităţile de a plăti rate cu un singur instrument de plastic.

Automat de carduri
Realizat de Visa cu Datacard Group, automatul va fi instalat la comercianţi şi va permite emiterea pe loc de carduri personalizate, de debit sau de credit.