Cel mai recent studiu Novel Research arată că în luna iulie 2017 nivelul contrabandei a crescut cu circa 1 punct procentual față de luna mai 2017, depășind pragul de 16%. În prima jumătate a lui 2017, piața neagră a țigaretelor a scăzut constant ca urmare a intensificării acţiunilor Poliţiei de Frontieră, a operaţiunilor ANAF și a controalelor desfășurate de Poliţia Română.

Impactul creșterii nivelului contrabandei cu circa 1 punct procentual asupra bugetului de stat este semnificativ. Fiecare punct procentual de piaţă neagră înseamnă aproximativ 40 milioane de euro neîncasaţi anual de către stat sub formă de taxe și accize.

„Creșterea contrabandei cu ţigări cu un punct procentual, în numai două luni de zile, se traduce în pierderi importante pentru bugetul de stat, pentru jucătorii corecți, plătitori de taxe și impozite, și pentru cei aproape 50.000 de români care lucrează pe întregul lanț de distribuție și aprovizionare al industriei tutunului”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice al British American Tobacco România.

Încurajaţi de profiturile mari pe care le aduce traficul ilicit de ţigări, contrabandiștii devin din ce în ce mai ingenioși în metodele de forţare a graniţelor. Tehnicile inedite folosite de traficanţi pentru introducerea ilegală a ţigărilor în ţară sunt documentate pe www.stopcontrabanda.ro și au făcut recent obiectului unei investigaţii jurnalistice realizate de către Euronews. Pachetele de ţigări sunt ascunse în bidoane de detergent lichid, baxurile de ţigări sunt transportate peste Prut folosind lansete de pescuit şi deltaplane, sunt dosite în caroseria autoturismelor, sau ascunse în trenuri de marfă şi chiar în nave sub pavilion străin.

Regiunile cele mai afectate de fenomenul contrabandei cu ţigări rămân judeţele din Nord-Estul României. Ultimului studiu realizat de compania Novel Research scoate la iveală că în luna iulie a acestui an aici s-a înregistrat cel mai ridicat nivel al contrabandei din România, 38,4% din piaţă în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de nivelul atins în mai 2017. Conform aceluiași studiu, regiunea de Nord-Vest este singura în care contrabanda cu ţigări a scăzut în ultimele două luni, până la 11,3% din piaţă. Acest lucru se datorează eforturilor autorităţilor la nivel local. În ultimele luni, în judeţe precum Bihor, Satu Mare și Maramureş, autoritățile au destructurat mai multe reţele de crimă organizată care aveau drept principală activitate traficul ilicit de ţigări.