Rezultatele testelor sunt de cele mai multe ori decisive i selectia candidatilor, mai ales atunci cind e vorba de o bursa. De citiva ani, toate aceste teste se pot da i Rominia (la Bucuresti, Cluj, Iasi), pe hirtie sau pe computer. in Bucuresti, toate cele trei teste se pot sustine i fiecare saptamina, de luni pina joi si i a doua simbata din luna la Centrul permanent de testare pe calculator Sylvan. inscrierea se face la Sylvan Learning Systems B.V. CITO din Olanda, a carei adresa completa o gasiti i caseta cu informatii utile. Veti primi apoi detalii legate de locul si data sustinerii examenului, printr-o scrisoare de confirmare a iscrierii dvs. in ceea ce priveste forma de plata, i lipsa cartii de credit VISA sau MasterCard, cea mai convenabila solutie este cecul bancar. Puteti solicita eliberarea unei file de cec la orice banca ce efectueaza tranzactii i valuta, nefiind necesar numarul de cont al beneficiarului. Acesta va fi: ETS/TOEFL, respectiv ETS/GMAT si ETS/GRE-CPT. Este recomandabil sa trimiteti documentele de iscriere cu confirmare de primire iainte cu cel putin cinci saptamini de data la care doriti sa sustineti examenul. Veti primi rezultatele dupa doua saptamini.
TOEFL
in intervalul 1998-1999, peste 300.000 de persoane s-au iregistrat pentru a da TOEFL (Test of English as a Foreign Language) pe computer, test cerut la admitere de aproximativ 2.500 de universitati din SUA si Canada. Testul are patru sectiuni, toate obligatorii. Prima, cea de „ascultare”, determina capacitatea de a itelege engleza vorbita i Statele Unite, include 30-50 de itrebari si dureaza 40-60 de minute. A doua sectiune, „structura”, masoara abilitatea candidatului de a recunoaste limbajul potrivit pentru engleza scrisa, are 20-25 de itrebari, carora li se aloca 15-20 de minute. Sectiunea „lectura” stabileste capacitatea candidatului de a itelege scurte pasaje, similare ca topica si stil textelor utilizate i universitati, contine 4-5 texte, fiecare cu 10-14 itrebari, la care trebuie sa raspundeti i 70-90 de minute. Ultima sectiune, „redactare”, este de fapt un eseu pe o tema data, pentru care aveti la dispozitie 30 de minute. Punctajul minim necesar admiterii variaza itre 550 si 650 de puncte, i functie de specializarea aleasa.
TWE (Test of Written English), adica testul de engleza scrisa, se da suplimentar i cadrul TOEFL. Desi nu exista o taxa suplimentara pentru acest test, el poate fi dat numai la centrele unde se administreaza testul TOEFL traditional, pe hirtie. Veti avea la dispozitie 30 de minute pentru a scrie un eseu pe o tema data si pentru a va demonstra capacitatea de a duce la bun sfirsit o sarcina similara cu cele date studentilor de la universitatile americane. Temele propriu-zise sunt de cultura generala si nu necesita o specializare anume. Se pot obtine maximum 6 puncte. Punctajul obtinut la TWE nu este inclus i punctajul TOEFL, ci trecut separat.
Exemplu de tema: „Inventii precum ochelarii de vedere si masina de cusut au avut efecte semnificative asupra vietii noastre. Alegeti o alta inventie despre care credeti ca este importanta. Motivati-va alegerea”.
GRE
Testul GRE (Graduate Record Examinations) are trei componente: GRE General, GRE – Writing Assesment si GRE – Subject (pentru diferite specilaizari). Examenul GRE include trei sectiuni: una verbala, cu 30 de itrebari pentru care aveti la dispozitie 30 de minute; una cantitativa, cu 28 de itrebari pentru care sunt alocate 45 de minute; una analitica, ce contine 35 de itrebari care totalizeaza 60 de minute. GRE Subject este diferit, i sensul ca are itrebari specializate pe domenii si se sustine pe hirtie. De exemplu, la GRE pentru Informatica trebuie sa raspundeti la 70 de itrebari, impartite dupa cum urmeaza: sisteme software si metodologie (35%), organizarea si arhitectura computerului (20%), teorie (25%), matematica (15%) si subiecte avansate, cum ar fi inteligenta artificiala (5%).
GRE pentru Economie consta i 130 de itrebari, care au ca scop determinarea abilitatii studentului de a itelege analizele economice. Aproximativ 60% din test este impartit itre analiza micro si macroeconomica, 5-10% este dedicat statisticii, iar restul de 25-30% acopera domenii precum finantele publice, banci, economie mondiala, istoria economiei, sisteme comparative, organizare industriala.
GMAT
GMAT (The Graduate Management Admission Test) masoara abilitatile analitice, matematice si verbale ale candidatului si este utilizat de scolile de business pentru a evalua capacitatile aplicantilor. Cu toate acestea, examenul nu presupune nici un fel de cunostinte de specialitate i domeniul afacerilor. Punctajele GMAT sunt folosite de aproximativ 1.300 programe de management din lume. Trebuie sa stiti ca itreg testul se desfasoara i limba engleza. La fel ca si testele anterioare, se administreaza mai des pe computer decit pe hirtie. Veti avea la dispozitie 75 de minute pentru a raspunde la 37 de itrebari matematice, ica 75 de minute pentru 41 de itrebari legate de gramatica limbii engleze si 30 de minute pentru fiecare dintre cele doua subiecte pe care va trebui sa le analizati i scris.
Esential pentru trecerea cu brio a testelor este sa va pregatiti iainte. Comisia Fulbright distribuie gratuit brosurile informative pentru toate examenele si ofera ore de pregatire pe calculator, contra sumei de 15.000 lei/ ora. Centrul de Limbi Straine Fides organizeaza cursuri de pregatire a examenului TOEFL; cursul dureaza doua luni (o sedinta de trei ore pe saptamina) si costa 1.950.000 lei. Un curs similar ofera Universitatea Populara Ioan Dalles; contra sumei de 2,5 milioane lei beneficiati de o perioada de cinci luni de engleza intensiva. in cazul i care doriti sa studiati acasa, la Libraria Noi gasiti urmatoarele materiale: carte pentru TOEFL (600 pagini), isotita de trei casete audio, la pretul de 1.290.000 lei; carte pentru GMAT, isotita de CD-ROM, la pretul de 1.080.000 lei; carti pentru GRE specializat, care costa itre 500.000 lei si 650.000 lei. De asemenea, gasiti materiale ajutatoare la editura Teora.