CTP, despre suspendarea dozelor de vaccin din lotul problematic

Cristian Tudor Popescu a vorbit vineri, 12 martie, despre procesul de vaccinare anti-COVID în România.

„După părerea mea, vaccinarea va continua, procesul nu va fi frânat semnificativ, spre bucuria mea. Poporul român, în majoritatea lui, e rezistent la manipularea aceasta agresivă, murdară, care se practică de atâta vreme aici, în România. N-a reușit să prindă chiar atât de mult. Au prins locuri în Parlament acest partid al AURolacilor, doamna Balena Baliverna, în schimb, constat că oamenii au rezistat în majoritatea lor și cred că vor rezista în continuare. Se vor duce să se vaccineze, pentru că în mod limpede, aceasta este singura soluție”, a declarat CTP la Digi24.

De asemenea, gazetarul a fost întrebat despre diferența dintre lotul problematic și restul loturilor AstraZeneca.

„În primul rând, cu ce este diferit acest lot de restul loturilor de AstraZeneca? A spus cineva? Bănuiesc că mecanismul de fabricație, certificările, procedurile, protocoalele prin care a trecut respectivul lot ABV2856 nu sunt diferite de celelalte. Sunt 5 milioane de vaccinați cu AstraZeneca. Acest lot are niște caracteristici diferite? Nu prea are sens. Ori scoți tot vaccinul, ori nu-l scoți deloc. N-are sens să scoți numai acel lot, pentru că el nu se individualizează în niciun fel.

S-a nimerit să fie lotul acesta și au murit oamenii aceia după acest lot, dar nimeni n-a demonstrat că nu puteau să moară și după oricare alt lot din cele 5 milioane de vaccinuri. Este o echi-probabilitate. Nu s-a identificat prin nimic acest loc față de altele. Dacă e o problemă cu vaccinul AstraZeneca, probabilitatea foarte mare ar fi să rămână și la alte loturi. În plus, în România nu au fost probleme, nu am avut niciun deces, avem câteva zeci de mii de oameni vaccinați cu AstraZeneca, chiar și cu acel lot – dl. Boc, la Cluj -, care au spus că n-au avut niciun fel de reacții în afara celor standard.

Este probabil să mai apară astfel de incidente.

De asemenea, Cristian Tudor Popescu susține că este probabil să mai apară astfel de incidente.

„Mă gândeam la asta de acum luni și luni de zile: când apare primul post hoc ergo propter hoc. Când o să moară cineva, n-are importanță de ce – face un accident vascular, o tromboză, o embolie – , dacă se întâmplă după vaccin, într-un interval de timp rezonabil, e clar, imediat se va porni propaganda în acestă direcție”, a explicat gazetarul.