Medicul Sandra Alexiu, președinta Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov, dat detalii despre AstraZeneca. Specialistul a explicat efectelele secundare ale vaccinurilor împotriva COVID. În privința  AstraZeneca, Alexiu este de părere că astfel de reacții pot apărea după prima doză și mai puțin după a doua.

Dr. Sandra Alexiu a susținut, pentru Digi24 că nu a avut cazuri de pacienți vaccinați care să fi dezvoltat reacții puternice după vaccinare. Efectele adverse apar mai degrabă la tineri decât la vârstnici.

“Niciunul dintre pacienți nu m-a sunat să-mi spună că s-a întâmplat ceva teribil. Se păstrează acest procent despre care vorbim – un procent destul de mic din cei care sunt vaccinați au efecte adverse. Dintre cei care au avut efecte adverse, mai degrabă cei care sunt mai tineri au avut astfel de probleme, nu cei care sunt la vârste mai înaintate. Practic, cam la fel cum s-a întâmplat și la celelalte vaccinuri”, a comentat dr. Sandra Alexiu.

Ce se întâmplă după prima doză cu AstraZeneca

În cazul vaccinului AstraZeneca, în jurul căruia au apărut temeri din cauza suspendării în unele țări, medicul arată nu sunt motive de îngrijorare și că eventualele efecte secundare apar mai degrabă după prima doză.

“La vaccinul AstraZeneca se pare că doar după prima doză sunt astfel de reacții adverse sau efecte secundare, mai puține vor fi după doza a doua, așa cum se știe din studiu”, a mai precizatpreședinta Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov.

În România, au fost retrase peste 4 mii de doze din lotul care ridicat semne de întrebare în Italia. Și alte țări europene au luat măsuri în ceea ce privește acest lot. Așadar, 4 țări europene dar și Thailanda au oprit vaccinarea cu AstraZeneca, în timp ce alte 7 state au decis suspendarea imunizării cu loturile suspecte.

Totuși, Spania, Germania, Franța și Marea Britanie au declarat că nu opresc vaccinarea. Ministrul german al Sănătății a criticat decizia celorlalte state de a suspenda administrarea acestui vaccin.