Măsuri de maximă precauție în România. Anunțul făcut de autorități. Ce se întâmplă cu vaccinul AstraZeneca

Potrivit informațiilor autorităților române, au fost retrase peste 4 mii de doze din lotul care ridicat semne de întrebare în Italia. Amintim că și alte țări europene au luat măsuri în ceea ce privește acest lot. Așadar, 4 țări europene dar și Thailanda au oprit vaccinarea cu AstraZeneca, în timp ce alte 7 state au decis suspendarea imunizării cu loturile suspecte.

Totuși, Spania, Germania, Franța și Marea Britanie au declarat că nu opresc vaccinarea. Ministrul german al Sănătății a criticat decizia celorlalte state de a suspenda administrarea acestui vaccin.

„Regret că unele ţări din Uniunea Europeană au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca. Din ceea ce ştim până acum, beneficiul vaccinării este mult mai mare decât riscul”, a spus ministrul german, citat de DPA.

Amintim că primele suspiciuni au apărut la lotul 5300, din care nu au ajuns doze în România. Este cel de la care au pornit verificările în Austria și Danemarca, acolo unde doi oameni diagnosticați cu tromboză multiplă au murit, scrie știrileprotv.ro.

Dozele nu vor fi folosite pentru cel puțin 2 săptămâni

Președintele Campaniei de Vaccinare împotriva coronavirusului a anunțat că dozele vor fi carantinate temporar, ca măsură de maximă precauție.

”Am constatat că lotul din Italia este același pe care l-am recepționat în România. Chiar a fost prima tranșă în România. Concluzia unanimă a fost aceea de a carantina temporar ca măsură de maximă precauție tocmai pentru a nu exista în rândul oamenilor nici cel mai mic dubiu că se folosesc vaccinuri care nu ar fi sigure. Impactul asupra vaccinării este unul mic”, spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Sursă foto: Dreamstime