Tratamentul împotriva SARS-CoV-2 cu anticorpi monoclonali și-a dovedit in studii eficiența în prevenirea formelor severe de infecție, care pot duce în multe cazuri la deces. Compania AstraZeneca a dezvoltat o abordare foarte eficientă de prevenție a formelor severe ale bolii cu noul coronavirus.

EMA evaluează prima combinație profilactică de anticorpi monoclonali, dezvoltată de AstraZeneca

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat recent că a început evaluarea primei combinații de anticorpi monoclonali utilizați ca profilaxie la pacienții cu un grad mare de vulnerabilitate în fața infecției cu noul coronavirus. Astfel există categorii de pacienți care nu au posibilitatea de a dezvolta o valoare optimă de anticorpi neutralizanți față de SARS-CoV-2. Vulnerabilitatea acestora se datorează fie unor condiții medicale preexistente (afecțiuni hematologice, boli autoimmune, diabet cu multiple complicații, HIV), fie unor tratamente specifice pe care le primesc (imunosupresoare, citostatice, terapii biologice – de exemplu rituximab) sau în cazul pacienților cu boli respiratorii severe pre-existente.

Noua terapie profilactică AstraZeneca, un colac de salvare pentru pacienții cu boli grave

La aceste categorii de pacienți, administrarea de anticorpi monoclonali asigura protectie imediata, iar protecția se păstrează pe termen lung. EMA va manageria procesul de evaluare în colaborare cu grupul de experți internaționali din cadrul COVID-19 EMA pandemic task force (COVID-ETF), în direcția unei evaluări rapide și coordonate, care să ofere un răspuns accelerat în contextul pandemiei.

În România, unde rata de vaccinare este una dintre cele mai scăzute din Europa, terapia dezvoltată de AstraZeneca poate fi foarte utilă în cazul pacienților cu un risc mare în cazul expunerii la boală și a unui sistem imunitar vulnrabil.

Noul tratament AZD7442 (Evusheld) oferă o imunitate de 6 luni conform studiilor clinice pana acum, dar care poate ajunge pana la 9 luni și chiar un an

Tratamentele actuale bazate pe anticorpi oferă protecție de maximum 2 luni, însă noul tratament AstraZeneca, numit AZD7442 sau Evusheld, oferă o imunitate care poate ajunge pana la 9 luni și un an. Conform studiului PROVENT administrarea acestor anticorpi monoclonali a reduc cu 77% riscul de a dezvolta forme simptomatice de boala.

În luna octombrie, comitetul de medicamente de uz uman din cadrul EMA a anunțat oficial, pe site-ul instituției, că a demarat o evaluare a  AZD7442 (Evusheld), o combinație de doi anticorpi monoclonali (Tixagevimab și Cilgavimab), care se atașează de două părți diferite ale proteinei Spike a SARS-CoV-2. Un anticorp monoclonal este o proteină care are capacitatea de a se atașa de o structură specifică.