AIC Industrial & Logistic Development, noua divizie imobiliară a Cefin, rezultată după dizolvarea Cefin Real Estate, a anunţat pe siteul propriu că a acţionat ca intermediar pentru achiziţia a 20 de hectare de teren cu destinaţie industrială pentru CTP în cadrul A1 Industrial Park.

Înainte de izbucnirea crizei financiare, italienii de la Cefin au reuşit să achiziţioneze loturi imense de teren de o parte şi de alta a autostrăzii A1, la ieşirea din Bucureşti. Pe o parte din aceste terenuri a fost construit Europolis Logistic Park, cumpărat în acest an de P3, iar pe un alt lot era programat proiectul A1 Industrial Park. Cefin a construit pentru compania australiană Valad o serie de depozite grupate în proiectul A1 Business Park, dar criza a prins investitorul italian cu depozite aflate în diferite faze de execuţie, plus teren disponibil, care ar fi trebuit să facă parte din acelaşi parc industrial.

În primii ani de criză, Cefin a trecut printr-un proces de reorganizare internă, iar o parte din proiectele şi terenurile companiei au intrat în proprietatea unor parteneri. Anul acesta, investitorii italieni au început să vândă aceste proprietăţi, printre cumpărători numărându-se compania belgiană Vabeld (despre care Capital a scris aici) şi CTP.

CTP şi-a marcat deja lotul achiziţionat de la italieni pe siteul de promovare a spaţiilor pe care le are în proprietate.

Investitorul a mai cumpărat în acest an un proiect dezvoltat de Cefin în Arad şi care din cauza datoriilor a fost preluat de banca finanţatoare. Cefin Logistic Park din Arad a fost preluat în procedură de insolvenţă de la Volksbank pentru circa 15 mil. euro.

Consolidarea poziţiei de lider

După ce a tatonat piaţa românească timp de şapte ani, CTP a devenit  anul acesta cel mai mare proprietar de spaţii logistice din ţară, acumulând o suprafaţă de peste 340.000 mp. Ca să urce pe podium a cheltuit circa 150 mil. euro şi a anunţat că vrea să ajungă la active de peste 250 mil. euro în România.

Cea mai nouă achiziţia a CTP este parcul industrial Bucharest West, dezvoltat de Portland Trust. Cele două companii au semnat în 30 iunie 2015 un acord de vânzare-cumpărare a proiectului care dispune de o suprafaţă închiriabilă de peste 110.000 mp. (despre această tranzacţie Capital a scris aici).

Săptămâna viitoare, CTP a pregătit un eveniment în care a anunţat că va face publică cea mai recentă achiziţie majoră. Cel mai probabil este vorba de încheierea tranzacţiei cu Portland Trust.

Pe lângă Bucharest West, compania a mai acumulat încă patru parcuri logistice, plus aproximativ 90 de hectare de teren dedicat extinderii acestora sau construirii altora noi. Este vorba de parcurile Prologis, Deva Logistics Park, Mercury Logistics Park şi Cefin Logistic Park Arad. Lor li se adaugă primul proiect dezvoltat integral de companie pentru producătorul german Frankische, pe un teren deţinut de CTP în Turda. 

CITIŢI ŞI Schimbări majore în topul celor mai mari proprietari de clădiri