"Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) nu intervine în nici un fel în stabilirea tarifelor de primă pentru asigurarea RCA, rolul nostru fiind acela de a urmări respectarea cerinţelor impuse prin Norme şi desfăşurarea activităţii în condiţii de prudenţialitate şi profesionalism.

Conform prevederilor legale în vigoare Asigurătorii RCA au obligaţia de a stabili tarifele de primă astfel încât acestea să permită acoperirea tuturor obligaţiilor ce rezultă din emiterea acestor poliţe.

Societăţile de asigurare autorizate să practice asigurarea RCA sunt singurele în masură să stabilească nivelul şi structura tarifului de primă, acestea fiind stabilite în baza unor calcule actuariale ce utilizează informaţii deţinute despre propriul portofoliu.

Totodată, societăţite de asigurare îşi stabilesc proprile criterii de segmentare a tarifului de primă, respectiv: vârsta asiguratului, domiciliul acestuia, daunalitatea înregistrată, tipul vehiculului ş.a. şi de asemenea propriile criterii de majorare/reducere a acestuia, în funcţie de segmentul de piaţă căruia doresc să se adreseze.

Toate societăţile autorizate să practice asigurarea RCA au însă obligaţia de a aplica sistemul bonus malus prevăzut în Normele emise de CSA, care începând cu poliţele emise după data de 1 ianuarie 2012 se aplică şi persoanelor juridice.

Facem totodată precizarea că recentele modificările aduse Normelor RCA vizează în principal aspecte privind modul de instrumentare al dosarelor de daună şi nicidecum intervenţii în tarifele practicate de către asigurătorii RCA."

Te-ar putea interesa și: