Deși turiștii din România au devenit tot mai receptivi către ceva diferit, croazierele sunt încă ”o nișă” în ograda agențiilor de turism. Nu se vând la fel de repede ca vacanțele clasice. O ușoară creștere a acestei piețe s-a observat anul trecut, cu un plus în perioada târgurilor de profil. Contabilizând, valoare pieței de croaziere nu trece de 12 milioane de euro.

”Cererea pentru croaziere este în creștere. Cele mai căutate sunt cele din Mediterana, cu precădere Mediterana de Vest, și, mai nou, insulele grecești. Acest tip de vacanță se adresează celor care doresc să exploreze anumite zone, să vada în fiecare zi altă țară, locuind timp de o săptămână sau două în același loc”, spune Oana Bucur, director adjunct Turism Extern Eximtur.

În general, cei care vând astfel de vacanțe garantează că turistul nu se va plictisi: pe un vas de croazieră există divertisment pentru toare vârstele, sunt cinematografe, biblioteci, discoteci, cluburi, săli de jocuri, piscine, spa-uri. ”Există croaziere în orice parte a lumii, tematice (Alaska), care ating Insulele Galapagos, expediții în Antarctica, Polus Nord cu spărgător de gheață, gen Disney – pentru familiile cu copii, pentru iubitorii de șah, yoga, etc. De exemplu, acum un an a fost o croazieră pentru cei care țin cura Dukan”, adaugă Oana Bucur.

În context, care sunt cele mai bune perioade pentru achiziția unei croaziere? Ei bine, deși turiștii o pot face în orice perioadă a anului, totuși cele mai dese accesări sunt începând cu luna aprilie și până la toamnă. Mai concret, legat de preț, cu 500 de euro poate fi accesată ușor Mediterana, dar să fie în perioada promoțiilor și numai pentru șapte nopți.

Buget mai mare, servicii mai bune

Lucrurile devin mai simple când bugetul este dublu sau chiar triplu. Într-un interviu anterior pentru Capital, Ioan Băsea, proprietarul agenţiei de turism croaziere.net, fondată în urmă cu mai bine de 15 ani, spunea, de asemenea, că se cer croazierele în Mediterana (Centrală, de Vest şi de Est), Scandinavia şi capitalele baltice, fiordurile noregiene şi insulele britanice. ”După parcurgerea acestor itinerarii, încep să fie solicitate Caraibe, Alaska, America de Sud, Asia. Tarifele diferă de momentul rezervării, de linia de croazieră, de tipul cabinei, de durata croazierei, acestea fiind de la 400 euro de persoană până la 5.000 – 6.000 euro de persoană în cazul liniilor de lux”, declara el.

 

Totodată, dacă ar fi să se ia în calcul un preţ mediu, şi acesta diferă de mai mulţi factori. De pildă, la o linie de masă, rezervarea fiind cu patru-cinci luni înainte de îmbarcare, acest preţ este de 1.300 – 1.600 euro, pentru două persoane, într-o cabină interioară şi 2.000 – 2.400 euro pentru o cabină exterioară cu geam, timp opt zile. Și încă ceva: cele mai scumpe sunt ”grand voiajele” de 120 – 135 de zile, care ajung la 30.000 – 80.000 euro pe cabină dublă. Acestea nu sunt accesate însă de publicul larg.

Pornind de la ideea de ”croazieră” pentru un ”public de lux”, Norwegian Cruise Line a lansat, recent, pachete Premium All Inclusive, disponibile pentru toate cele 14 nave ale companiei, inclusiv pe cele cinci nave care au traseu în Europa (două în Țările Nordice și trei în Marea Mediterană). ”Introducerea pachetului Premium All Inclusive ridică la un cu totul alt nivel modalitatea în care organizăm turismul de croazieră”, spune Christian Boell, directorul general pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa.  Până una alta, până se vor mai stabiliza vânzările pentru turiști,  piaţa românească a croazierelor este definită ca fiind una haotică și sensibilă la preţ.
……………………………………………………………………………………………………………………………………
CÂTEVA IDEI

De la 1.111 euro de persoană – croazieră de grup cu zbor inclus în Capitale Nordice; are loc în iunie, cu plecare din București, avion până la Hamburg și transfer la portul de îmbarcare Kiel/Germania. Durează 7 nopți, cazare la bordul vasului, loc în cabină dublă;

De la 1.184 euro – croazieră de grup cu zbor inclus în Fiordurile Norvegiene; are loc în august, cu plecare din București, cu avionul până la Hamburg și transfer la portul de îmbarcare Kiel/Germania. Durează 7 nopți, cazare la bordul vasului, loc în cabină dublă;

De la 1.170 euro – croazieră de grup cu zbor inclus în Franța, Insulele Canare, Maroc și Madeira; are loc în octombrie, cu plecare din București, cu avionul până la Milano și transfer la portul din Genova. Durează 12 nopți, cazare la bordul vasului, loc în cabină dublă;

(Sursa: Eximtur)