Turismul ar putea înregistra în acest an o scădere de 2 – 3 procente la nivel global din cauza crizei financiare şi a gripei porcine, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Turismului.

Astfel, sosirile turiştilor la nivel internaţional au scăzut cu 8% în primele două luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În ianuarie, doar 59 milioane de persoane au călătorit drept turişti, iar în februarie numărul acestora a scăzut la 58 de milioane.

Cele mai afectate zone, potrivit Organizaţiei Mondiale a Turismului, sunt Nordul şi Estul Europei, dar şi zona Mediteraneană, căr şi nord-estul si sudul Asiei si Orientul Mijlociu.

Astfel, în Europa numărul turiştilor s-a redus în ianuarie şi februarie cu 8,4%, în timp ce în America de Nord, scăderea a fost de 3,4%.

Cu toate acestea, regiuni precum Africa sau America de Sud şi Centrală au înregistrat creşteri în primele două luni ale anului, de 3 şi 5 procente.

Organizaţia Mondială a Turismului a subliniat, de asemenea, că un alt factor care va afecta turismul global este şi gripa porcină. Totuşi, este mult prea devreme pentru a se estima impactul acesteia.