Comentariile lui Wang în discuţia avută cu Secretarului de Stat al SUA, John Kerry, prezentate de televiziunea de stat chineză, vin la o săptămână după ce un distrugător purtător de rachete ghidate al SUA a navigat aproape de una dintre insulele artificiale ale Beijingului din Marea Chinei de Sud.

Beijingul şi-a exprimat în mod repetat mânia faţă de patrularea americană în apropierea teritoriului său.

China revendică cea mai mare parte din Marea Chinei de Sud, care reprezintă o rută comercială prin care se tranzitează anual peste 5 trilioane de dolari din comerțul mondial. Vietnamul, Malaezia, Brunei, Filipine și Taiwan-ul reventidcă la rândul lor acest teritoriu.

US Navy intenţionează să efectueze patrule în interiorul celor 12 mile marine de insulele artificiale din Marea Chinei de Sud de două ori pe trimestru, pentru a reaminti Chinei şi altor ţări drepturile Statelor Unite în temeiul dreptului internaţional, a declarat un oficial american din domeniul apărării.

"Ne vom duce acolo de două ori pe trimestru sau chiar puţin mai mult", a declarat acest oficial, care nu a fost autorizat să discute public despre planurile operaţionale ale Marinei americane.

 "Intenţia este de a exercita regulat drepturile noastre în temeiul dreptului internaţional şi a reaminti chinezilor şi altora punctul nostru de vedere", a mai spus acest oficial.