O analiză realizată de Frames arată că peste 70% dintre dezvoltatorii imobiliari din România prezintă un risc major de insolvenţă. Situația a apărut în urma accentuării provocărilor generate de scăderea vânzărilor din imobiliare şi creşterea taxelor.

Dezvoltatorii imobiliari prezintă un risc major de insolvenţă

De asemenea, datoriile dezvoltatorilor au crescut la peste 100 de miliarde de lei în 2023. Creșterea a fost înregistrată pe fondul majorării costurilor operaţionale şi accentuării blocajului financiar.

Au fost analizate datele financiare din 2022, raportate la Ministerul Finanţelor, dar şi dinamica de business din 2023. Astfel, poate fi observat că 69,94% dintre cele 7158 de firme cu cod CAEN 4110 au înregistrat un risc foarte mare de insolvenţă.

Totodată, 3,63% au înregistrat un risc mare de blocaj economic. Alte 3,38% dintre companii aveau un risc mediu de insolvenţă. 22% prezentau un risc scăzut sau foarte scăzut de dificultăţi financiare.

Cele 7158 de firme aveau, la finele anului trecut, datorii totale de 86,2 miliarde de lei, duble faţă de 2015. În anul respectiv au fost înregistrate datorii totale de 38,7 miliarde de lei. Valoarea stocurilor depăşea 18,3 miliarde de lei. pierderile nete însumau 1,5 miliarde de lei.

Cele mai multe probleme sunt în Bucureşti

Cele mai multe probleme sunt în Bucureşti. În Capitală, dintre cei 3000 de dezvoltatori imobiliari, peste 2300 aveau un risc mare şi foarte mare de insolvenţă. În topul judeţelor cu probleme:

  • Cluj, cu 623 de firme dintre care 453 cu probleme majore;
  • Timiş, cu 569 de firme (383 cu risc mare şi foarte mare de insolvenţă);
  • Constanţa, cu 292 de dezvoltatori imobiliari dintre care 217 cu risc major de insolvenţă.

Potrivit companiei de consultanţă, riscul major de insolvenţă este cauzat de dimensiunea foarte redusă a business-ului marii majorităţi a acestor firme în condiţiile în care 5633 de dezvoltatori imobiliari din totalul de 7158 se aflau în zona micro, 1071 firme sunt evaluate ca fiind mici, 364 mijlocii şi numai 90 sunt firme mari, cu o putere financiară semnificativă.

„În marea lor majoritate sunt dezvoltatori imobiliari cu capacitate financiară redusă, dependenţi de cashflow şi de dinamica pieţei, vulnerabili în faţa modificărilor financiare – creşterea taxelor, a costurilor operaţionale în general şi scăderea cererii de locuinţe. Capacitatea lor financiară este grevată, în prezent, şi de nivelul creditelor contractate – ale căror costuri au crescut semnificativ”, a explicat Adrian Negrescu, managerul Frames.

Rezultatele din 2023 ar putea indica un prim regres

După un an 2022 excelent din perspectiva cifrei de afaceri, care (şi pe fondul inflaţiei) a crescut la nivelul industriei la un record istoric de 18,8 miliarde de lei, rezultatele din 2023 ar putea indica un prim regres. Ar fi o premieră în ultimii 10 ani, potrivit studiului realizat de Frames.

Comisia Naţională de Prognoză estimează o scădere de 8,5% a volumului construcţiilor rezidenţiale în 2023.

„Creşterea TVA la imobilele noi, cu valoare mai mare de 120.000 de euro, de la 5 la 19%, de la 1 ianuarie, a venit să pună gaz pe focul problemelor din acest sector, grav afectat de creşterea preţurilor la materialele de construcţii, utilităţi, a cheltuielilor operaţionale în general. Majorarea TVA şi la locuinţele de până în 120.000 va accentua şi mai mult problemele, mai cu seamă că peste 80% dintre apartamentele vândute în România se încadrează la locuinţe mici. Tuturor acestor probleme se alătură accesul tot mai dificil la creditare pentru majoritatea populaţiei şi posibilul risc de schimb valutar -esenţial în procesul de dezvoltare imobiliară”, au explicat specialiștii de la Frames.