A devenit mult prea clar cum invazia Rusiei în Ucraina a provocat o creștere bruscă a prețurilor la gazele naturale, lăsând milioane de europeni să se lupte cu facturi energetice foarte mari și presând și mai mult guvernele să ajute și să sprijine sursele alternative de energie. După nouă luni de război, criza are și o parte bună în ceea ce privește viitorul energetic al continentului.

Creșterea bruscă a prețurilor la gaz a făcut ca hidrogenul verde – produs exclusiv din energie regenerabilă – să devină brusc mult mai accesibil decât era înainte, stimulând investițiile și interesul pentru un sector care ar putea ajuta blocul comunitar să își reducă emisiile de carbon.

Analiștii și actorii din industrie spun că este o veste binevenită, dar nici nu ar trebui să ne bucurăm prea mult, deoarece această schimbare înseamnă în mare parte că toate tipurile de energie sunt costisitoare în prezent și că Europa mai are încă multe de făcut pentru a construi o economie competitivă a hidrogenului verde.

„Încă trebuie să ne facem temele pentru a mări producția și apoi să îmbunătățim tehnologia pentru a o face mai competitivă din punct de vedere al costurilor”, a declarat pentru Euronews Next Stefano Innocenzi, șeful New Energy Business la Siemens Energy.

„Așadar, provocarea pentru noi rămâne aceeași. Trebuie să lucrăm pentru a reduce costurile”.

Hidrogenul gri vs. hidrogenul verde

Hidrogenul, un gaz extrem de combustibil care poate stoca și furniza energie, este cel mai simplu și mai abundent element de pe Pământ, dar nu există de obicei în formă liberă și trebuie extras din compuși care îl conțin, cum ar fi apa, cărbunele, gazele naturale sau biomasa.

Hidrogenul a fost folosit de mult timp ca și combustibil pentru rachete, în rafinarea petrolului, pentru a produce amoniac pentru îngrășăminte și pentru a fabrica oțel și produse chimice.

Dar producerea acestuia se bazează de obicei pe gaz natural sau pe cărbune, în procese care emit cantități mari de dioxid de carbon. Acest tip de hidrogen de origine fosilă este denumit în mod obișnuit hidrogen „gri”.

Experții din industrie estimează că aproape 95% din producția de hidrogen utilizează în prezent combustibili fosili și generează o cantitate de CO2 egală cu emisiile Regatului Unit și ale Indoneziei la un loc.

În schimb, hidrogenul „verde” este produs prin descompunerea apei în cele două componente ale sale – apă și oxigen – folosind electricitate din surse de energie regenerabilă, cum ar fi energia eoliană și solară.

Experții spun că acest tip de hidrogen „curat” ar putea înlocui combustibilul fosil în sectoarele care se străduiesc să își reducă emisiile de dioxid de carbon deoarece nu pot trece cu ușurință la electricitate – gândiți-vă la industria grea, cum ar fi producția de oțel, sau la transportul greu.

De fapt, dacă lumea dorește cu adevărat să atingă neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, utilizarea hidrogenului în țările G7 ar putea crește de patru până la șapte ori până la mijlocul secolului, comparativ cu 2020, potrivit unui nou raport al Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA).

Comisia Europeană a adoptat o strategie a UE privind hidrogenul în iulie 2020 și estimează acum că ponderea hidrogenului în mixul energetic al UE ar putea ajunge la 13-20% în 2050.

Un alt tip de hidrogen este hidrogenul „albastru”, care se bazează în continuare pe combustibili fosili, dar aplică tehnologia de captare și stocare a carbonului pentru a elimina aceste emisii din aer. Această metodă ar putea face relativ ușoară modernizarea infrastructurii combustibililor fosili cu tehnologia de eliminare a carbonului.

Marți 22 noiembrie, de exemplu, TotalEnergies și AirLiquide au anunțat că se asociază pentru a converti fosta rafinărie de petrol Total din Grandpuits, în centrul Franței, în vederea creării unei „biorafinării” pentru a produce hidrogen regenerabil, cu emisii reduse de dioxid de carbon, în principal pentru combustibil pentru aviație.

Unii experți din industrie au susținut că hidrogenul albastru ar putea fi astfel o soluție de rezervă pentru reducerea emisiilor de carbon înainte ca hidrogenul verde să se dezvolte cu adevărat în următoarele decenii.

Ursula von der Leyen: Hidrogenul poate fi un factor de schimbare a jocului pentru Europa

De când Rusia și-a început invazia țării în februarie, costul prețului gazelor naturale a crescut cu peste 70% pe piețele internaționale, ceea ce a dus la o creștere bruscă a costului hidrogenului gri și albastru.

Criza energetică din Europa a pus, fără îndoială, hidrogenul verde în centrul atenției.

„Hidrogenul poate fi un factor de schimbare a jocului pentru Europa. Este esențial pentru diversificarea surselor noastre de energie și pentru a ne ajuta să ne reducem dependența de gazul rusesc”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, în septembrie, cu ocazia lansării noii bănci de hidrogen verde a UE.

„Trebuie să aducem această piață de nișă la scară largă.”

Trebuie să extindem energiile regenerabile, trebuie să extindem infrastructura. Și numai în acest fel veți vedea hidrogenul intrând în funcțiune în același timp.

Trebuie să scurtăm procesele de aprobare pentru proiectele regenerabile. Trebuie să construim infrastructura atât pentru hidrogen, cât și pentru distribuția de energie”, a subliniat Innocenzi.