Plafonarea prețului gazelor naturale, un subiect aprins pentru țările din UE. Nu au ajuns la un acord

Țările din UE au fost obligate să amâne adoptarea altor măsuri de răspuns la criza energetică, după ce 27 de state au apreciat că propunerea Comisiei Europene cu privire la plafonarea prețului gazelor naturale este ineficientă.

Potrivit informațiilor transmise de AFP, miniștrii Energiei au aprobat la Bruxelles un text privind achiziţiile grupate de gaze naturale, la care pot participa, voluntar, consorţii de companii, şi un mecanism de solidaritate pentru ţările ameninţate de penurii, precum şi un alt text care simplifică autorizaţiile pentru infrastructurile de energie regenerabilă.

Totuși, aceste texte nu au putut fi adoptate în mod formal din cauza unui blocaj cu privire la cea de a treia propunere a Comisiei Europene, vizând plafonarea preţului gazelor.

„Adoptarea formală va surveni ulterior, împreună cu acordul politic. Discuţiile au fost aprinse cu privire la acest punct, există poziţii foarte divergente, dar dezbatere abia a început”, a declarat Jozef Sikela, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului European.

În acest context, autorităţile de la Praga au convocat o nouă reuniune ministerială pentru mijlocul lunii decembrie, în speranţa că acest dosar va putea fi deblocat înainte de summitul liderilor UE.

„Am stabilit poziţiile cu privire la cele două texte pentru care nu vor mai avea loc negocieri. Cel de al treilea este inacceptabil pentru toată lumea, în forma actuală”, a explicat ministrul belgian Tinne van der Straeten.

Ministrul grec a spus că prețul gazelor ameninţă gospodăriile şi companiile

La rândul său, ministrul grec a spus că prețul gazelor ameninţă gospodăriile şi companiile.

„La acest nivel, nu putem vorbi de un plafon. Preţul gazelor ameninţă gospodăriile şi companiile noastre şi am pierdut mult prea mult timp fără rezultate”, a spus ministrul grec Kostas Skrekas.

Amintim că liderii UE au cerut la finele lunii octombrie Comisiei Europene să pregătească un mecanism „temporar” pentru a plafona preţul gazelor, însă cu condiţia expresă ca acest mecanism să nu perturbe aprovizionarea continentului şi nici să nu stimuleze consumul de hidrocarburi, două condiţii cerute de Germania, care este reticentă la orice intervenţie pe piaţă.

„Am primit instrucţiuni foarte clare cu privire la necesitatea de a evita efectele nedorite şi asta este ceea ce am făcut”, a spus comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, care a recunoscut că aşteptările şi cerinţele statelor membre erau foarte diferite.